Blog 25 ‘Het verlangen geraakt te worden’- bijdrage van Carolien Morée

door Joost Röselaers

Vrijheid in het Vondelpark

Vlak voor de Corona uitbrak, heb ik na een lang traject van onderzoeken, te horen gekregen dat ik in mijn benen en armen rafelige zenuwuiteinden heb, waardoor sommige spieren het niet meer goed doen; bijna niet meer kunnen op- en afstappen van mijn fiets, dus ik fiets niet. Lopen steeds langzamer en moeizamer. Trappen aflopen is al langer heel moeilijk. Zwaardere dingen tillen lukt niet.

Ik werd verwezen naar de revalidatiekliniek op de Overtoom.

Eind februari kon ik daar terecht en werd onderzocht door de revalidatiearts. De conclusie was, dat een multidisciplinair team mij zou onderzoeken en vervolgens adviseren hoe het beste met deze spieraandoening om te gaan en welke hulpmiddelen mij zouden kunnen helpen.

Toen kwam de Corona; iedereen bleef zoveel mogelijk thuis, elke vorm van therapie en begeleiding ging op slot.

Thuis gezeten overdacht ik wat dit allemaal betekende. De angst voor besmetting, minder mobiel zijn en afhankelijk van anderen voor verplaatsingen. Steeds meer onvrij….

Ik realiseerde me, dat sommige mensen veel ergere ziekten en aandoeningen hebben, dat mensen doodgingen aan Corona, of ernstige restverschijnselen hebben. Toch had ik me dit ook niet zo gedacht. Het kan niet meer beter worden.

Half mei ben ik gestart bij de revalidatiekliniek; eerst via de telefoon, toen beeldbellen en de laatste weken op de Overtoom. Met een rollator kan ik beter en langer lopen, en voor een klein stukje heb ik elleboogkrukken.

Cornelis van de sportafdeling had een fiets voor mij, waarop ik veilig kan fietsen en op- en afstappen.

Eerst oefenen in de sportzaal, terwijl Cornelis eerst nog naast mij meeholde. Daarna door de tuin van Reade.

En toen, toen maakte Cornelis het hek in de tuin naar het Vondelpark open, en na een kleine aarzeling, fietste ik door het Vondelpark; en ik voelde me zo door en door blij en vrij en onafhankelijk. Ik juichte -ik kan weer fietsen!!

 

NB: Dit wordt mijn fiets, maar dan in brandweer rood.

gepubliceerd op 29 juni 2020Alle columns