Gemeentelid Mark van Praagh exposeert in de Moddermanzaal: schilderijen en drijfhoutsculpturen

door webmaster

Mark van Praagh is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in schilderen en vrije grafiek. Zijn werk wordt veel geëxposeerd in binnen- en buitenland. Mark is veelzijdig: hij werkt naar de waarneming in de natuur, maakt portretten in opdracht, werkt soms ook abstraherend en heeft honderden nieuwe kalligrafische handschriften ontwikkeld. De laatste jaren maakt hij ook ruimtelijke objecten van drijfhout. Naast zijn vrije werk verzorgt Mark ook cursussen en workshops.

In de Moddermanzaal exposeert Mark een selectie van zijn werk uit twee series:

Landschappen en architectuur uit Bourgondië in olieverf en aquarel
Mark werkt voor zijn landschappen in Bourgondië altijd direct buiten in het veld ‘a prima vista’. De stijl van zijn schilderijen van Bourgondische huizen en kerken kenmerkt zich door een ritmisch spel van gestileerde vlakken van muren en daken waarbij licht en schaduwrijke kleurschakeringen geven.
In de landschappen werkt hij losser in vlotte verfstreken met duizenden kleurnuances en levendige contrasten waardoor een dynamische en ritmische textuur ontstaat. Mark: “Zo dagen achtereen intensief buiten werkend, lijkt het of alles meewerkt, het ruizen van de wind in grassen en bladeren, de vogels, de stilte, de ruimte, de geuren en het veranderende licht.”

Objecten van strandhout: Torens, Ladders en Monumenten
Op Kreta verzamelt Mark grote hoeveelheden strandhout dat door zon, wind en zout natuurlijk geloogd is en prachtige lichte tinten heeft gekregen. In zijn atelier verbindt hij stukken drijfhout met houtverbindingen aan elkaar waarbij ‘vreemde bouwsels’ ontstaan. Regelmatig zien we ladders, torens en boomachtige bouwsels als symbolen van verbinding, vaak reikend omhoog naar de hemel. Ook heeft hij een aantal monumenten gemaakt voor verdronken vluchtelingen. Mark werkte als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp op Lesbos.

De opening vindt plaats om op 12 januari om 12 uur, na de dienst.

De expositie loopt tot 15 maart.

De expositie is door de week te bezichtigen op woensdag en donderdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur en iedere zondag na de kerkdienst. Aangeraden wordt van tevoren het bureau te bellen (020-6714277) of de zaal toegankelijk is in verband met verhuur.

Namens de tentoonstellingscommissie,
Liesjettie de Jong – van Dooijeweert

gepubliceerd op 26 december 2019Alle nieuws-items