Kerkdienst

zondag 28 juli 2024 10:30 - 12:00 uur

Marthe de Vries

, predikant in de Remonstrantse Gemeente Utrecht (Geertekerk)

Verhalen vormen voor mij een rode draad in mijn predikantschap: de verhalen van de mensen in de gemeente, die je onderweg ontmoet, maar ook de verhalen uit de geschiedenis, de grote verhalen uit de bijbel en andere wijze tradities.

Misschien is dat ook wel de belangrijkste taak van een predikant: om goed te luisteren. Te luisteren naar wat de verhalen uit de traditie ons te zeggen hebben, naar de verhalen van mensen, waarmee zij worstelen, waar ze zich over verheugen of waarover ze verdriet hebben. En is dat ook wat wij kunnen bieden, in een pastoraal gesprek, een dienst of een kring: een plek waar mensen op verhaal kunnen komen.

Ik ben opgegroeid in Assen, in een remonstrants nest. Ik heb in Leiden theologie gestudeerd met als hoofdvak kerkgeschiedenis, waarvoor ik mij heb verdiept in het leven en werk van een van de oprichters van de remonstranten, Johannes Wtenbogaert. Hij groeide op in Utrecht en hield altijd een zwak voor deze stad. In de loop der jaren heb ik diverse artikelen geschreven over de geschiedenis van de remonstranten.

Voor mijn bijvakken heb ik mij op de Kelten gericht en heb daarvoor Oud Iers gestudeerd aan de Utrechtse universiteit. Het Keltische christendom was de aanleiding waardoor ik uiteindelijk theologie ben gaan studeren.

Na mijn studie ben ik in 1991 als predikant begonnen in de Remonstrantse Gemeente Rotterdam, waaraan ik tot 1998 verbonden ben geweest. Daarna werd ik predikant van de jongerengemeente Arminius en had ik een kleine aanstelling aan het Remonstrants Seminarium, waar ik overigens nog steeds bij betrokken ben, maar nu als curator.

In 2004 vertrokken wij met ons gezin (drie dochters) naar Curaçao, omdat mijn man, die PKN-predikant is, werd uitgezonden als vlootpredikant. Het waren zeer bijzondere jaren.

In 2007 kwamen wij terug en werd ik predikant voor de Vrijzinnigen NPB in Wassenaar, een van de grotere en zeer actieve NPB-afdelingen.

Naast mijn predikantswerk, wat ik heel graag doe, hou ik van zwemmen (ik train elke maandagavond), zeilen, wandelen met de hond en klussen in huis. En natuurlijk van het lezen van verhalen!

Contactgegevensmarthedevries@dds.nl
Telefoon: 06-22325913 – Ik heb geen vast telefonisch spreekuur, maar mocht u geen gehoor krijgen, spreekt u dan vooral mijn voicemail in.


Overige kerkdienstenAlle activiteiten