Gespreksgroepen

Vrijburg kent een behoorlijke diversiteit aan activiteiten. Dat blijkt wel uit ons grote aanbod in kringen en cursussen, zij zijn wezenlijk voor Vrijburg, want een belangrijk deel van ons geloofs- en gemeenteleven en jongerenwerk vindt daar plaats. Iedereen is welkom om deel te nemen. Voor leden en vrienden zijn de kringen gratis, voor anderen zijn de kosten €100 per jaar. Hieronder een overzicht van alle kringen dit jaar. Interesse? Vul het contactformulier in onderaan deze pagina.

Diners Pensant
Tijdens een diner gaat een vijftiental deelnemers in gesprek met een inleider over een onderwerp dat de deelnemers bezig houdt en dat om verdieping vraagt. Het draait bij de diners om ontmoeting en inspiratie. Kosten: € 20 per keer

Geloofsgespreksgroep – ‘geloven met filosofen’
Een gespreksgroep waarin het geloof wordt besproken en verdiept aan de hand van enkele filosofen. Er wordt telkens een link gezocht tussen filosofische teksten, een bijbelpassage en ervaringen van alledag. Deze kring is met name bedoeld voor dertigers.

Dinergroep voor dertigers
Als dertiger is er veel dat je bezighoudt: wel of geen werk, je vriendenkring, partner, wel of geen kinderen, het aanbod aan social media en de vraag naar bewust leven. Ben ik op de goede weg? Hoe vind ik richting? Kunnen de verhalen uit de christelijke traditie mij daarbij helpen? Een gesprekskring met eten voor mensen rond de dertig.

Kring: ontmoeting generaties
Drie keer per jaar is er een informeel etentje waar jong en oud elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan over een maatschappelijk heet hangijzer. We praten over een actueel onderwerp en willen zo de brede maatschappelijke en religieuze ontwikkelingen betrekken op ons dagelijks leven.

Bijbel op dinsdagochtend
Al meer dan 25 jaar komt een groep trouwe bijbellezers maandelijks op een ochtend in Vrijburg bij elkaar om samen teksten uit de bijbel te lezen.
Op elke vierde dinsdag van de maand komen wij bijeen in de Van Hillekamer in Vrijburg, iedereen is welkom om aan te schuiven.

Filosofie in Vrijburg
Deze groep bespreekt dit jaar “Filosofie voor een weergaloos leven” van Lammert Kamphuis. Voor het leven is er geen generale repetitie. Je hebt slechts één kans. Gelukkig zijn grote denkers je voorgegaan en kun je bij hen terecht voor wijze raad. In het boek laat theoloog Kamphuis (thans werkzaam bij de School of Life) zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we vaak denken.

Literatuurkring
We lezen met elkaar romans, iemand uit de kring leidt het in over de schrijver, de verhaallijn en verder wat hem of haar in het bijzonder opgevallen is bij het lezen. De discussies die daarna volgen zijn inhoudelijk vaak heel boeiend. We komen samen op vrijdagmorgen van 10.30 tot 12.30 uur in de Van Hillekamer.

Toneelleeskring
Elke tweede donderdag van de maand komt deze groep van 14.00 – 16.00 uur in de Mackenziekamer van Vrijburg bij elkaar. Na een inleiding lezen we het script van de voorstelling die we gaan bezoeken. Aan het deelnemen zijn geen kosten verbonden , slechts het kopiëren van een script en de entree van het theater zijn voor eigen rekening.

Ruimte voor aandacht – tweewekelijkse Mindfulnessmeditatie
Stilte en aandacht zijn in veel religieuze tradities, maar ook daarbuiten, belangrijke elementen van godsdienst en mensendienst. Aandacht, of mindfulness, vraagt om blijvende oefening. Zoekt u stimulans om het te blijven (be-) oefenen? Of wilt u kennismaken met mindfulness? Kom dan naar de tweewekelijkse aandachtsoefening op dinsdagavonden in Vrijburg.

Kring Elisabeth Otter Knoll Stichting
Aan de Loowaard is een respectabel aantal Vrijburgers komen wonen. Sinds vorig jaar wordt een gespreksgroep ter plaatse georganiseerd. Joost Röselaers brengt de groep bij elkaar en zal deze begeleiden. Ook buurtbewoners zijn hier welkom.

Kringen in de buurt en regio:
Diverse kringen zijn gebonden aan de buurt waar mensen wonen, in Amsterdam zelf, en in de regio:

  • Kring Noord en Zaanstreek
  • Kring Abcoude
  • Kring Centrum
  • Kring Oost
  • Kring West
  • Smeltkroes (samengesteld uit enkele kringen, voor mensen vanaf 40 jaar)

Contactformulier

Heeft u interesse in één van deze vele kringen? Of wilt u overleggen welke kring mogelijk interessant voor u is? Vul het contactformulier in!