Vrijburg laat voorgaan: Marianne van Praag

zondag 01 november 2015 10:30 uur

Deze zondag is Marianne van Praag te gast in Vrijburg. Gastheer is ds. Joep de Valk.
Marianne van Praag is een van de weinige vrouwelijke rabbijnen. Zij heeft op latere leeftijd de keuze gemaakt voor dit vak en deze roeping. Marianne is nu verbonden aan de Liberale Joodse Gemeente in Den Haag, de synagoge die lang door Avraham Soetendorp is geleid.
Joodse mystiek, op mystieke wijze de verhalen uit de Joodse bijbel lezen, het OT, dat is Marianne’s gids en leidraad in haar werk..
De Joodse levensinstelling wordt gedreven door hoe je handelt: door zijn of haar handelen laat de mens zich kennen. Maar ook: door het doen wordt je bewust. Dat kruispunt van het horizontale doen en het verticale bewustzijn, tussen het aardse en het hemelse, dat raakpunt is voor Marianne het nulpunt, het begin van de ommekeer (tesjoeva). Bekering in christelijke taal. Een ommekeer waar je een gids voor nodig hebt.

Deze dienst is ook een 0-100 dienst. Marianne van Praag gaat de grote mensen een joods verhaal vertellen (en nog wat meer), en wij gaan daarbij een passend prentenboek lezen, en ook het verhaal trouwens. De verhalen gaan over de eerste zijn, of de tweede. Wat wil je liever? In een wedstrijd wil je wel winnen. Maar is je gewone leven wel een wedstrijd? In de koffer zitten vast dingen die ons op weg helpen en we gaan ook iets leuks maken.
En dan is er pas weer een 0-100 dienst met Kerstmis, maar dat is dan ook de mooiste van het jaar! Of is dat ook geen wedstrijd?

U vindt hier de liturgie.Overige kerkdiensten