Vrijburg laat voorgaan: Christa Compas

zondag 29 mei 2016 10:30 uur

“Geef mij brood, en ook rozen”.
Eens de spreuk van de legendarische Lawrence Staking 100 jaar geleden. Daar werd een begin gemaakt met de emancipatie van de arbeidersklasse. De staking werd gewonnen door met name de volhardendheid van de vrouwen, die uit hun ongeëmancipeerde positie kwamen en zich sterk maakten voor een waardig leven. Niet alleen brood dus, maar ook rozen.
Nu is staat “brood en rozen” voor de emancipatie, de “empowerment” van vrouwen aan de onderkant van onze samenleving. Mensen kracht geven om zich uit een ondermaats bestaan te verheffen, dat is de rode draad in het leven van Christa Compas, sinds kort directeur van het Humanistisch Verbond. Haar gids is ieders emancipatie.
Zelf denken samen leven, het motto van het Humanistisch Verbond, staat voor emancipatie in solidariteit. Compas’ directeurschap bij het Verbond past haar als een jas.
Voorheen was Christa jongerenmedewerkster bij een voorloper van GroenLinks; emancipatiemedewerkster tot hoofdbestuurder bij FNV Bondgenoten; directeur van sociale diensten in Amsterdam-West en Apeldoorn: werkte ze voor het beroepsonderwijs in Haarlem en was ze directeur van een onderwijsbegeleidingsdienst. Compas is nu nog bestuurder in het openbaar voortgezet onderwijs in Zaanstad. Ook geeft ze les op een middelbare school in Amsterdam Oost. Daarnaast is Compas voorzitter van stichting Stadmakertjes, die jaarlijks de verkiezing van het “Amsterdammertje van het jaar” organiseert.
Gastheer is ds. Joep de Valk. U vindt hier de liturgie.Overige kerkdiensten