Dodenherdenking met grensprikkeldraad: 4 mei 2016

door webmaster

In de Hoftuin van de Protestantse Diaconie Amsterdam aan de Nieuwe Herengracht wordt op 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur een Nederlandse Dodenherdenking verbeeld, omgeven door hoge rollen scheermesprikkeldraad waarachter vluchtelingen in stilte staan toe te kijken. Verspreid in de rest van de tuin verwijzen tentjes en kampvuren naar de vluchtelingenkampen aan de Europese grenzen.

Ongemak bij een herdenking die alleen over toen gaat

Initiatiefnemer Rikko Voorberg: ‘We zetten een lange tafel middenin de tuin met twaalf gasten aan één kant, een verwijzing naar het beroemde ‘laatste avondmaal’ uit die joods-christelijke traditie waar sommige politici opeens de mond vol van hebben. Rondom de tafel ligt een gesloten cirkel van scheermesprikkeldraad met daarachter bezoekers, vluchtelingen, tentjes, kampvuurtjes en wat eten en drinken.’ Binnen het prikkeldraad kijkt men naar de herdenking op een tv. Daarbuiten kijkt men naar de herdenkers.
‘Ik heb deze herdenkings-installatie gemaakt omdat ik het absurd vind dat het land zich opmaakt om dodenherdenking en bevrijdingsdag te vieren, terwijl er aan onze grenzen kinderen, ouden van dagen en moeders met ondervoede en onderkoelde baby’s roepen om vrijheid en een plek om te leven. Wij denken terug aan onszelf als slachtoffers van een dodelijk regime dat vocht voor Lebensraum en welvaart. Maar wat doen wij momenteel?’ Het programma in de Hoftuin is voor iedereen die ongemak voelt bij een herdenking die alleen over toen gaat.

Hofnar in Hoftuin

Het project is het eerste initiatief van de Hofnar. Een functie die in het leven is geroepen door de Protestantse Diaconie Amsterdam en momenteel wordt uitgevoerd door Rikko Voorberg om de machtigen en systemen op vrolijke of ernstige wijze te ontmaskeren. Werkterrein van de Hofnar is de Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP

 

gepubliceerd op 3 mei 2016Alle nieuws-items