Zinnig verzet
Er is veel aan de hand in de wereld, in ons land en in onze stad. Misschien voel je je machteloos. Misschien zoek je naar woorden en een gemeenschap om jouw geraaktheid te kunnen delen. Dit jaar verdiepen we ons als geloofsgemeenschap gedurende de 40-dagentijd – die 5 maart met Aswoensdag begint – in het thema ‘zinnig verzet’. In het spoor van Jezus bezinnen we ons op vormen van lijden en onrecht in onze tijd, en hoe we ons daar als persoon, christen, (wereld)burger toe verhouden. Hoe blijven we dicht bij onszelf en tegelijk de ander nabij in haar/zijn/diens lijden? Wat is onze cirkel van invloed? Waar ligt onze verantwoordelijkheid? In gesprek met diverse, eigentijdse stemmen onderzoeken we hoe zinnig verzet de grondtoon kan zijn voor de diensten en activiteiten, die we in deze periode organiseren.
God ontmoeten te midden van extremen
We gebruiken voor kerkdiensten van deze 40-dagentijd de inspiratie van Sanctified Art (www.sanctifiedart.org), een internationale protestantse organisatie die liturgie en artistieke creativiteit met elkaar verbindt. Kernwaarden van Sanctified Art zijn de unieke creativiteit en inherente goedheid van alle mensen, ongeacht hun identiteit, ras, nationaliteit, seksualiteit, sociale status of genderexpressie; de oproep om ons vanuit het evangelie in te zetten voor de bevrijding en heelheid van heel schepping; en een vierende liturgie die alles wat we zijn verwelkomt en uitnodigt om te vieren met lichaam, geest, hart en ziel. Passend bij het thema zinnig verzet werpt het materiaal van Sanctified Art rond de Lukas-lezingen op het ontmoeten van God te midden van extremen. Daarbij worden de polen niet tegen elkaar uitgespeeld, maar wordt steeds gezocht naar het en/en: macht én nederigheid, geloof én werken, rust én groei, stilte én geschreeuw, rouw én hoop. Met de kinderkerk zijn we ondertussen begonnen met het lezen van beginverhalen. Wat is er nodig om telkens weer opnieuw te beginnen? Wat is er nodig om meerstemmig te luisteren en te spreken? Vragen die raken aan de thema’s die door de lezingen uit Lukas worden opgeroepen.
Midden in de dood / zijn wij in het leven
Terugkerend lied tijdens de kerkdiensten op de zondagmorgen is het lied ‘Midden in de dood’, geschreven door Muus Jacobse (pseudoniem voor Klaas Hanzen Heeroma, op muziek van Tera de Marez Oyens (Liedboek 566). Heeroma, die na de bevrijding de prijs voor verzetspoëzie ontving uit de handen van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, dichtte dit lied als een eigentijdse variatie op de middeleeuwse antifoon; Media vita in morte sumus’, dat bekend is vanwege Luthers Duitse versie ‘Mitten wir im Leben sind / mit dem Tod umfangen’. Geschokt vanwege de hervatting van de kernbomexperimtenten in 1961, keert Heeroma het om: ‘Midden in de dood / zijn wij in het leven’. Een lied dat ons juist te midden van alles wat doods is en lijkt, oproept moed te vatten, op te staan, te leven en te delen. Ook dat past bij het zinnige verzet van de opstandingsbeweging rond Jezus.
Taizé-gebeden op woensdagmiddag
Op de woensdagmiddag is ieder om 12.30 uur van harte welkom bij het Taizé-gebed, waarin we samen zingen en bidden en luisteren naar de lezingen van de zondagen van de 40-dagentijd.
Agenda
4 maart:19.00 uur filmavond in de Kelder
9 maart: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rosaliene Israël en cantorij
12 maart: 12.30 uur Taizé-gebed
16 maart: 10.30 uur kerkdienst met ds. Greteke de Vries
19 maart: 12.30 uur Taizé-gebed
23 maart: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rachelle van Andel en accordeonist Cato Fluitsma, Vrijburg laat horen
26 maart: 12.30 uur Taizé-gebed
30 maart: 10.30 uur kerkdienst met ds. Jan Berkvens
2 april: 12.30 uur Taizé-gebed
6 april: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rosaliene Israël
9 april: 12.30 uur Taizé-gebed
13 april: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rachelle van Andel, Palmpasen, kinderkerk
16 april: 12.30 uur Taizé-gebed
17 april: 19.30 uur kerkdienst met ds. Rachelle van Andel en cantorij, Witte Donderdag
20 april: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rosaliene Israël en cantorij, Pasen, kinderkerk
Andere bijzondere diensten en activiteiten
12 maart: 10.30 uur kring Heilige bronnen met gastsprekers Amir Smits en Ljoeba van Tuyll uit de Soefi beweging Amsterdam o.l.v. ds. Rachelle van Andel
4 mei: 10.30 uur alternatieve kerkdienst met ds. Rosaliene Israël, kinderkerk
6 mei: 19.00 uur filmavond in de Kelder
12-14 mei: Retraite Verzet en Overgave o.l.v. Johan Goud en ds. Rachelle van Andel,
8 juni: 10.30 uur kerkdienst met ds. Rachelle van Andel en cantorij, Pinksteren, kinderkerk
14-15 juni: Nacht van de Vluchteling, met Vrijburgers samen lopen
15 juni: 10.30 uur alternatieve kerkdienst met ds. Rosaliene Israël, met als thema Internationale dag van de Vluchteling
gepubliceerd op 11 maart 2025