Een muzikale belevenis: Beryozkele

door Conna Wardenaar

Jiddische liederen in een bewerking van Jac Verheijen, vertolkt door het Trio Movendo,

  • Marjanka Sierevelt, zang,
  • Anton Visser, piano,
  • Carine Blanken, altviool.

De cd Beryozkele van het Trio Movendo is weergaloos wonderschoon. De tekst, hoe zwaar ook wordt op een verhalende en toch indringende wijze gezongen. De sprankelende pianobegeleiding is aanvankelijk heel argeloos en blijft grotendeels bemoedigend. Een enkele keer hoor je een protest om de tekst accentueren. Het snaarinstrument reageert en ondersteunt, een enkele keer neemt de altviool het initiatief en is opstandig, soms hoor je een zucht die overgaat in een diepe kreun.

Het Trio Movendo speelt met een intimiteit die getuigt van een diepe onderlinge band en tegelijk van een grote professionaliteit. De liederen eindigen met een Jiddische wals, want, ach ja, het leven gaat verder en dromen kunnen we blijven dromen. Ik heb nooit eerder zo’n ontroerende, hier en daar hartverscheurende vertolking van Jiddische liederen gehoord. Misschien is het de bewerking voor dit trio van de inmiddels helaas overleden, Jac Verheijen, die het Trio Movendo zo meesterlijk heeft aangevoeld. De inhoud van de tekst wordt in enkele regels weergegeven op de omslag van de cd. Het is jammer dat op economische gronden, de teksten niet volledig zijn meegegeven.

De cd Beryozkele is in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage, maar is nog te bestellen op carineblanken@gmail.com.

Conna Wardenaar,
Amsterdam, augustus 2019

gepubliceerd op 11 augustus 2019Alle nieuws-items