Beethoven in Vrijburg

Datum
do 31 jan 2019
Tijd
20:00
Locatie
Kerkzaal, Vrijburg
Entree
12,50

Op 31 januari a.s. speelt in in de kerkzaal Vrijburg de acteur Klaas Hofstra Beethoven, met aan de piano Regina Albrink. Hij zal scènes uit het privéleven van de grote meester vertolken.

In een tijdvak dat Johann Sebastian Bach tot in de voorste gelederen van onze belangstelling opstootte, is een moment van hernieuwde aandacht voor Ludwig van Beethoven (1770-1827) wel op zijn plaats. Niet, dat niet ieder mag vinden wat hij of zij maar wenst. Het bezwaar richt zich tegen het epidemische van een bewondering. Als die, op zichzelf geheel gerechtvaardigd, naar Bach kan uitgaan, hoeveel temeer – in ons postrevolutionaire tijdperk – dan niet juist naar die andere grote Duitse B?

Hoewel Beethoven ter wereld kwam te Bonn, waar hij al componeerde, groeide hij in Wenen uit tot de grootheid die hij werd. Dit kon gebeuren door te gaan langs ‘de nieuwe weg’ die hij, in deze nieuwe omgeving, vond. Zo heeft hij het zelf gevoeld en er zelf over geschreven. Van bewustwording gesproken! Hier schuilt een diepgaand onderscheid tussen beide B’s.

Dat nieuwe is gelegen in een, door onophoudelijk overwegen, herinrichten van overgeleverde componeergewoonten. Als er iemand al wat er bestond in de muziek, in een nieuw licht stelde zonder het oude daarmee af te vallen, dan was het wel Beethoven. Door zijn werken werd het musiceren opgeheven tot de wereld van de gedachtenvorming: muziek als klinkende filosofie.

Datum 31 januari 2019, aanvang 20.00 uur
Plaats: Kerkzaal Vrijburg, entree € 12.50 (incl. consumpties)
Opgave via het kerkelijk bureau: tel. 020 6714277 of administratie@vrijburg.nl
U kunt zich ook dezelfde avond bij de kassa melden.

Erik VisserAlle activiteiten