Remonstrantse beraadsdag ‘Gidsen en Goeroes’

Datum
za 12 mrt 2016
Tijd
10:30
Locatie
-

Goeroes zijn een beetje verdacht. Wij denken toch zelf na en nemen onze eigen beslissingen? Maar gidsen? Hebben wij niet allemaal voorbeeldfiguren die ons geïnspireerd hebben? Is onze maatschappij niet gebouwd op de overdracht van kennis en wijsheid door de eeuwen heen? Over die spanning tussen voorbeeldfiguren en valse profeten gaat de Beraadsdag met het thema ‘Gidsen en goeroes’.

De dag wordt gehouden Vrijburg. In lezingen en workshops komen op die dag filosofen, bijbelse gidsen, spirituele leermeesters en  wereldverbeteraars voorbij. En valse profeten natuurlijk. We ontvangen in de ochtend als hoofdspreker een speciale gast uit Parijs: de joods-Franse rabbijn en filosoof Marc – Alain Ouaknin. Natuurlijk zorgen wij voor een goede vertaling uit het Frans.

Deelname aan de Beraadsdag kost 20 euro.  U kunt zich nu al opgeven, bij voorkeur via onze website www.remonstranten.nl.  Dat kan ook via de mail info@remonstranten.org of tel 030-2316970 .

Is Marc-Alain Ouaknin de Klaas Hendrikse van Frankrijk?

Marc-Alain Ouaknin is rabbijn, filosoof, psychotherapeut en kinderboekenschrijver. Hij is directeur van het Centre De Recherches Et D’études Juives in Parijs en is gepromoveerd in de filosofie (Levinas). Ouaknin is een ‘free spirit’ die niet in het hokje liberaal of orthodox is te vangen.

Misschien kunnen we wel spreken van de joodse Klaas Hendrikse van Frankrijk. Beiden geven ze een vrije invulling aan het woord ‘God’. Bij Ouaknin is God een vraag, of liever gezegd: de vrijheid om vragen te stellen. Bij Hendrikse bestaat God niet, maar gebeurt hij tussen mensen.

Ouaknin lijkt naadloos aan te sluiten bij de ‘Mijn God’- postercampagne van de Remonstranten. Lees maar wat hij schrijft: ‘Het joodse gebed kent een interessante tekst: God van Abraham, God van Isaak, God van Jakob. Waarom zeggen we niet God van Abraham, Isaak en Jakob, in plaats van ‘God van’ drie keer te herhalen? Het gaat toch om dezelfde God? Helemaal niet! Abraham ervaart God anders dan Isaak of Jakob. Al gaat het om dezelfde God en om dezelfde waarden, iedere ervaring is totaal anders. Deze God – in – meervoud geeft een levende God […]; en hij geeft iedereen de vrijheid om zijn eigen contact met het goddelijke te ervaren.’

Vragen stellen moet, is zijn levensmotto, de onbevangen verwondering is dat wat van de mens een vrij wezen maakt. Een unieke waarheid is er niet, wel zijn er perspectieven en alternatieve interpretaties waar hij steeds naar op zoek is. Vaste interpretaties van (bijbel) teksten bestaan dan ook niet. Weg met alle dogma’s! Die zijn de dood in de pot. ‘Ik stel me niet de vraag wat de tekst zegt, maar wat hij mij zegt’, aldus Ouaknin. En bang is hij ook niet als hij stelt: ‘Liever een heilig boek verbranden, dan de vrijheid van de lezer muilkorven’.

Remonstrants predikant Christiane Berkvens noemt hem ‘haar joodse gids van deze tijd’. Zij schreef een boek over zijn denken met de titel ‘Marc-Alain Ouaknin. De joodse gids van deze tijd’ dat in september van dit jaar verscheen.  Bestellen kan voor 12,95 euro in de webshop van onze website www.remonstranten.nl.

Hebben we zo’n vrijzinnige gids niet nodig in deze tijd van religieus extremisme?

Programma

10.30 – 10.45 uur
Welkom, opening door jongerengemeente Arminius

10.45 – 11.00 uur
Introductie: ‘Wie is Marc-Alain Ouaknin’, door Christiane Berkvens – Stevelinck

11.00 – 11.45 uur
Lezing Marc-Alain Ouaknin (vertaling beschikbaar)

11.45 – 12.30 uur
Forumgesprek met Marc – Alain Ouaknin onder leiding van Koen Holtzapffel. Deelnemers aan het forum zijn Christa Anbeek, Nora Asrami, Marcel Poorthuis, Joost Röselaers (vertaling beschikbaar).

12.30 – 13.15 uur
Lunch, start van een wandeling in de omgeving van Vrijburg (13.00 – 14.30 uur)

13.15 – 14.30 uur
Workshopronde 1

A1 Mozes als gids (Marthe de Vries)
Kan Mozes onze gids zijn uit het Oude Testament?  Predikant Marthe de Vries begeleidt u in deze bijbelstudie.

 A2 Zijn sekten gevaarlijk? (Henri Frölich)
Wat zijn sekten eigenlijk? Zijn ze gevaarlijk? NPB-predikant Henri Frölich promoveert op het verschijnsel sekten en test in deze workshop uw ‘sektegevoeligheid’.  

A3 Vraag het de rabbijn. Doorpraten met Ouaknin. (Chr. Berkvens – Stevelinck)
Nog dringende zaken te bespreken met rabbijn Ouaknin? Een workshop voor het echte gesprek met hem in kleine kring.

A4 Spoken Word,  creatief met tekst (Rik van Zutphen)
Woordkunst van het creatiefste water. Droominee Rik van Zutphen gidst u in deze wordshop naar een wereld waarin woorden ‘vlees’ kunnen worden. Het eindresultaat is een poetry performance met een knipoog naar liturgie.

A5 Ontwikkelingshulp anno 2016: Afrikaanse ondernemers als gids (Hann Verheijen, Oikocredit)
‘Niet Muhammad Yunus, de ‘uitvinder’ van het microkrediet, maar Afrikaanse ondernemers die er gebruik van maken zijn mijn gidsen’, zegt Hann Verheijen. Over microkrediet als ontwikkelingshulp anno 2016.

14.30 – 14.45 uur
Theepauze

14.45 – 16.00 uur
Workshopronde 2

B1 Waarom is Jezus mijn gids? (Bert Dicou)
Wie was Jezus eigenlijk? Is hij anno 2016 nog navolgenswaard? Predikant Bert Dicou zegt hartstochtelijk ‘ja’!

B2 Mindfulness (Florus Kruyne en Joep de Valk)
Genoeg gepraat? Breng lichaam en geest in balans met deze aandachtsoefeningen!

B3 Spoken Word, creatief met tekst (Rik van Zutphen)
Woordkunst van het creatiefste water. Droominee Rik van Zutphen gidst u in deze wordshop naar een wereld waarin woorden ‘vlees’ kunnen worden. Het eindresultaat is een poetry performance met een knipoog naar liturgie.

B4 Boeddha als gids (Henk Schouten)
Boeddha is in. Zijn afbeelding is in ieder tuincentrum te koop. Waarom eigenlijk? Wat kunnen wij in de westerse wereld van hem leren? Henk Schouten, em. predikant uit de Leidse Studenten Ecclesia, is een kenner op dit terrein.

B5 Vluchtelingen; wat kunnen Remonstranten doen? (Geloof en Samenleving)
In veel gemeenten zijn remonstranten lokaal en praktisch actief rond vluchtelingen. Geloof en Samenleving brengt die initiatieven hier samen. Stichting INLIA ondersteunt gemeenten al vele jaren in hun steun aan vluchtelingen. Directeur John van Tilborg doet concrete suggesties.

16.00 – 16.30
Presentatie uit de theaterworkshops o.l.v. Rik van Zutphen, afsluitingAlle activiteiten