Wintercamping bij Vluchtgebouw gaat niet door

door webmaster

De Gemeente Amsterdam heeft Wintercamping Wij Zijn Hier – een tijdelijke indoor camping in het Vluchtgebouw in Amsterdam West – tegengehouden. ‘De gemeente was zo gekant tegen het verblijf van Nederlandse gasten in het Vluchtgebouw dat de vluchtelingen uiteindelijk hebben besloten de Wintercamping op andere wijze voort te zetten’, aldus Rikko Voorberg, mede-organisator.
De gemeente, bij monde van adviseur Ifar Schreurs, dreigde zelfs dat hulpdiensten als de politie, brandweer en de GGD, niet meer zouden meewerken als dit plan door zou gaan. In plaats van de wintercamping wordt nu zes zaterdagen op rij een programma georganiseerd waarbij deelnemers en vluchtelingen het Vluchtgebouw gaan pimpen.

Vluchtgebouw pimpen
Het Vluchtgebouw in Amsterdam West is een gekraakt kantoorpand, waar zo’n 60 uitgeprocedeerde vluchtelingen verblijven. Hun situatie is dusdanig precair dat vrijwilligers hen bijstaan door middel van het brengen van kleding en eten. Daarnaast worden er samen activiteiten georganiseerd. De meest recent geplande activiteit schoot echter de gemeente Amsterdam in het verkeerde keelgat. De campingweekenden zijn nu ingeruild voor vrolijke kluszaterdagen. De intentie van de camping was wat licht brengen in het dagelijkse leven binnen het Vluchtgebouw.

Meubeldag, Decoratiedag, Poetsdag
Iedereen die wilde komen kamperen, maar ook journalisten en andere geïnteresseerden, is van harte welkom om te komen helpen om het gebouw op te knappen, schoon te poetsen en te meubileren. Zo is er straks onder andere een meubeldag, decoratiedag, een poetsdag en een sport&massage-dag. Alle dagen eindigen met een gezamenlijke maaltijd aan een lange tafel, bereid door de daggasten en vluchtelingen. Voorberg: ‘We laten ons niet zomaar uit het veld slaan. We hebben een leemoven geregeld waar verse broodjes en pizza’s in worden gebakken voor klussers en Vluchtgebouw-bewoners. Kunstenaars gaan ons helpen bouwen en een aantal Amsterdamse kerken doet ook mee.’

Wie wil helpen kan terecht op www.intercampingwijzijnhier.nl en opwww.facebook.com/wintercampingwijzijnhier. Andere informatie is te verkrijgen viainfo@wintercampingwijzijnhier.nl

gepubliceerd op 16 februari 2015Alle nieuws-items