Wintercamping Wij zijn Hier

door webmaster

KAMPEREN BIJ VLUCHTELINGEN IN DE KNEL – WINTERCAMPING ‘WIJ ZIJN HIER’

Elk weekend in Vluchtgebouw Amsterdam van Carnaval tot Pasen: start 20 februari.
De staatssecretaris krijgt ze het land maar niet uit, humanitaire organisaties schreeuwen moord en brand, maar wie zijn nu eigenlijk die mensen van vluchtelingengroep ‘Wij zijn Hier’? Op 20 februari opent Wintercamping ‘Wij zijn Hier’ zes weekenden lang haar poorten. Het biedt iedereen de mogelijkheid om op een laagdrempelige en ontspannen manier kennis te maken met deze vluchtelingen die intussen bekende Nederlanders zijn geworden, maar dan zonder paspoort. 

 Camping in Vluchtgebouw

Er wordt een camping ingericht in het Vluchtgebouw in Amsterdam West, een van de (tijdelijke) verblijfplaatsen van de vluchtelingengroep op dit moment. Een echte camping, met badminton, animatieteam, waslijnen en een campingreceptie. ‘Iedereen is heel erg welkom’ zegt Ilhaam, de woordvoerster van de vluchtelingen, ‘wij zijn formeel niet welkom in Nederland, maar zij zijn van harte welkom bij ons.
‘Er wordt vaak op een afstandelijke manier en op een onverdraagzame toon over het vluchtelingenvraagstuk gesproken’ zei Peter R. de Vries onlangs voor een groep vluchtelingen in Utrecht. ‘Alsof asielzoekers en vluchtelingen profiteurs zijn, gelukszoekers en welzijnsavonturiers. Soms denk ik wel eens dat het ons na de Tweede Wereldoorlog zo goed is gegaan dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als ‘nood’ en ‘hulp’ echt betekenen.’ Theoloog en initiatiefnemer Rikko Voorberg herkent dit. ‘Wij zijn veelal opgegroeid in vrede, en in relatieve rust en welvaart. We kunnen ons vaak niet voorstellen hoe het is om met zo veel onzekerheid te leven over de toekomst.

Vastentijd

De Wintercampingperiode vindt plaats in de periode tussen Carnaval en Pasen, dit is de zogenaamde vastentijd waarin men traditioneel afziet van een bepaalde luxe. ‘Alternatieve vormen van vasten worden steeds populairder: vasten van Facebook, Twitter of vlees. Hier kun je vasten van je luxe tussen bijzondere mensen in ons land’, aldus Voorberg. ‘En het minste wat we kunnen doen is wat gezelligheid creëren in dat pand.’

wintercamping

Tien kampeerplaatsen per weekend

De wintercamping is niet bedoeld als politiek statement. Je bent er welkom, met en zonder mening over de problematiek. Elk weekend tussen 20 februari en 29 maart zijn er 10 kampeerplaatsen beschikbaar voor één of twee nachten (vrijdag/zaterdag/zondag). Het is mogelijk om een weekendplaats te reserveren via wintercampingwijzijnhier.nl ofinfo@wintercampingwijzijnhier.nl,telefonisch reserveren kan ook via Rikko Voorberg, 06 262 18 187. Op de site staat meer informatie over de camping en de activiteiten.

De Wintercamping is een initiatief van Ilhaam Awees en Rikko Voorberg. Ilhaam is vluchteling uit Somalië en is sinds 2009 in Nederland. Op twitter te volgen @Ilhaamawees. Zij woont in het vluchtgebouw. Rikko Voorberg schrijft voor de nrc.next en is onder andere initiatiefnemer van de PopUpKerk in Amsterdam West. Hij is al langer betrokken bij vluchtelingen in de knel. 

 

gepubliceerd op 2 februari 2015Alle nieuws-items