A.s. zondag: Opening tentoonstelling Bert Wouters

door webmaster

‘De Nieuwe Vrijheid Zomer 2022’

De Amsterdamse kunstenaar Bert Wouters heeft een voorliefde voor architectuur, met name ‘De Amsterdamse School’ spreekt hem erg aan. In zijn geheel originele stijl schildert hij met verve de gebouwen uit de Amsterdamse School periode, 1916 tot rond 1933, die Amsterdam rijk is. Onder andere gebouwen als ‘De Bazel, van het Amsterdams Stadsarchief’, ‘De Dageraad’, ‘Het Zonnehuis’, ‘Het Scheepvaarthuis’ en ‘Het Nieuwe Huis’.

“Mensen gaan naar Barcelona om de prachtige en grillige architectuur van Gaudi te bekijken en lopen in Amsterdam aan de mooiste gebouwen voor­ bij.” Aldus de kunstenaar die daar­ door een speciale band met de gebouwen heeft gekregen en deze met zijn schilderijen in een ander en opvallender daglicht probeert te zetten. “De beweegredenen van de architecten uit die tijd om iets moois voor de gewone mens te bouwen, en ook straatmeubilair te ontwerpen, spreekt mij erg aan.”

Behalve de Amsterdamse School heeft Bert veel andere typisch Amsterdamse gebouwen ge­schilderd zoals De Amsterdamse Volkskredietbank, De Leliegracht, Het Amstelhotel en Carré langs de Amstel, of Mama Mokum met een doorsnede van Amsterdam van de lucht, door het water, tot diep in de ondergrondse metro. Op veel schilderijen komen brug­ gen voor, ook de Magere brug over de Amstel. De brug sym­boliseert voor de kunstenaar de verbinding tussen de mensen in Amsterdam, de vele nationaliteiten en geloofsgemeenschappen, die in deze metropool naast elkaar leven en werken.

De opening vindt plaats op zondag 5 juni 11.45 uur, na de dienst. De expositie is daarna te bezoeken op woensdag en donderdag tussen 09:30 en 16:00 uur, tenzij de zaal bezet is. Om teleurstellingen te voorkomen graag van tevoren even bellen met het bureau op 020­671 42 77 of maak een afspraak met Bert zelf op 06 21 59 39 75.

Schilderij: Het Nieuwe Huis. Architect Barend van den Nieuwen Amstel 1928

gepubliceerd op 3 juni 2022Alle nieuws-items