Tien procent club onlangs in Vrijburg

door Mariette Hamaker

Op 8 februari was de 10% club in Vrijburg te gast. Zij vormen een vrijwilligersclub die elkaar en anderen stimuleren om minstens 10% van hun geld of van hun tijd te schenken aan goede doelen en dat dan bovendien zo efficiënt/productief en sociaal mogelijk te doen. Ze bestaan sinds een jaar, groeien razendsnel. Wie de Correspondent leest heeft misschien al van ze vernomen.

Door hun onverwacht snelle groei hadden ze een grotere ruimte nodig en via een vader van de Jonge Strijkers kwamen ze bij ons terecht. Het was een avond met vooral 30 en 40ers, minstens 300. De energie bruiste. Rutger Bregman, correspondent en schrijver van o.a. ‘De meeste mensen deugen’ sprak. Hij vertelde o.a. over een man die na een kleine succesvolle crowdfunding op zoek ging naar wat een grootschalige actie zou zijn. Deze man ontdekte dat er dagelijks meer dan zeven Boeings 747 vol met kinderen aan malaria stierven. De crowdfunding was vanaf het begin efficiënt, transparant en de impact werd helder getoond. Dit resulteerde in de succesvolle ‘the Against Malaria Foundation’ waaraan grote bedrijven en instellingen belangeloos meewerken. Het simpele en zeer effectieve middel tegen malaria bleek het grootschalig verspreiden van goede muskietennetten…..

Rutger vertelde ook dat hij weet dat schenken aan goede doelen niet opzichtelijk moet gebeuren. Maar, leerde hij van zijn moeder, echtgenote van een predikant, het is ook niet goed het eigen licht onder de korenmaat te steken. Vertellen van wat je doet kan stimulerend werken voor anderen. Dat was ook deze avond het geval, er werd overal genetwerkt om zinvolle projecten op te pakken.

Voor Vrijburg was het bijzonder dat ik als gastvrouw wat mocht vertellen over het gebouw. Ik kon bijvoorbeeld wijzen op het sinds kort mooi aangelichte dak en de glas in lood ramen. En daarnaast vertelde ik ook iets over wat wij zoals doen en memoreerde bijvoorbeeld de eerste zegening ter wereld van een homorelatie in 1986, letterlijk op de plek waarop wij stonden. Er ging een spontaan applaus op (Rutger Bregman kreeg kippenvel bij die woorden). Achteraf, in de diverse pauzes, kwamen mensen naar mij toe. Zij zeiden letterlijk: ‘als een kerk zo kan zijn, dan wil ik er ook wel komen’.

Dus alles bij elkaar, een bijzonder avond. En op 7 juni krijgt dit een vervolg!

gepubliceerd op 13 april 2023Alle nieuws-items