Van de webmaster

door webmaster

Na een bijna een jaar onder het bewind van Internetbureau Max te hebben gevaren is de website weer terug in het beheer van Vrijburg. Allereerst omdat onder Internetbureau Max het (organische) internetverkeer aanzienlijk afgenomen was, waardoor Vrijburg minder zichtbaar was op internet. De oorzaak daarvan was dat het aantal pagina’s van meer dan 2000 naar ongeveer 200 was teruggebracht. We misten hier dus wat ze in marketingtermen de ‘long-tail’ noemen. Ik vond dat alle artikelen uit het verleden bewaard moesten blijven, terwijl deze door Internetbureau Max van de site verwijderd waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle blogs die geschreven zijn sinds ‘mensenheugenis’, zoals bijvoorbeeld dit stuk over poëzie door Liesbeth Baars (gepubliceerd in 2004), of de relativerende reis door de tijd van Johan Blaauw (gepubliceerd in 2008). Dit is inmiddels weer hersteld waardoor dit soort mooie verhalen niet verloren zijn gaan. Daarnaast konden we tijdens het beheer van Internetbureau Max alleen nog maar content op de website aanpassen en niet meer de website zelf, wat mij als webmaster uiteraard niet lekker zat.

Vervolgens hebben we ook gelijk de switch gemaakt van KPN naar TransIP. Hier werden we min of meer toe gedwongen, omdat de website offline ging. Hierdoor kwamen we erachter dat KPN zijn software al 10 jaar niet meer had geüpdatet. De site, en alle gegevens daarop, liepen daardoor een enorm risico. Voor bijvoorbeeld de versie van PHP die we draaiden waren al 5 jaar geen security updates meer uitgekomen (laat staan geïnstalleerd). Een pakket als CURL, dat veel gebruikt wordt door WordPress was al 12 jaar niet geüpdatet. Dit leidde tot allerlei functionele problemen. We zijn nog in onderhandeling met KPN over de afkoop van het contract, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen (en zo niet, dan schrijf ik nog een paar van dit soort artikelen ;-))

Ook alle e-mailadressen zijn gemigreerd van KPN naar TransIP. We gebruiken nu alleen nog e-mail forwards. Ben je een vrijwilliger en wil je binnen je functie ook graag bereikbaar zijn op een @vrijburg.nl adres? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar mij (Joost van der Schee) op webmaster@vrijburg.nl en ik zal je verzoek in behandeling nemen.

gepubliceerd op 30 oktober 2018Alle nieuws-items