Florus Kruyne
(1954) was predikant in de Geertekerk Utrecht en geestelijk verzorger in het Diakonessenhuis Utrecht.
Daarnaast is hij geregistreerd supervisor en geeft hij bij voorkeur individuele supervisie aan predikanten en geestelijk verzorgers.
In ‘Professionele begeleiding en spiritualiteit, pastorale supervisie nader verkend’(Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2007) publiceerde hij het hoofdstuk ‘Omgaan met machteloosheid in pastoraat en supervisie’.
Het ervaren gebrek aan goede gespreksvoeringstraining in zijn initiële opleiding bracht hem ertoe om zich hierin te laten bijscholen. De ‘Solution Focused Brief Therapy’ ofwel ‘Oplossingsgerichte gespreksvoering’ bleek voor hem een schot in de roos. Naast een opleiding in dit model gaf hij verschillende trainingen in het kader van de nascholing van predikanten en geestelijk verzorgers (Klinisch Pastorale Vorming).
Ook publiceerde hij op dit gebied 2 artikelen in Handelingen, tijdschrift voor Praktische Theologie. (Een taalspel van hoop, oplossingsgerichte gespreksvoering in pastoraat en geestelijke verzorging, Handelingen 2008/4, en Oplossingsgerichte gespreksvoering in Handelingen 2011/3)
Zijn mystieke oriëntatie en beoefening van boeddhistische meditatie (Vipassana) leidde tot een verdere specialisatie als Mindfulnesstrainer (gecertificeerd). De Mindfulness- of Aandachttraining ziet hij als een eigentijds en zinvol onderdeel van zijn werk als geestelijke. De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training geeft hij zowel in zijn gemeente als in het ziekenhuis aan medewerkers.
Het vervolg van de Aandachttraining is de recent ontwikkelde Compassietraining (Mindfulness Based Compassionate Living of MBCL). Omdat deze training goed aansluit bij de compassionele traditie die ook het Christendom is, liet hij zich scholen in deze werkvorm en heeft hij inmiddels een aantal Compassietrainingen gegeven.
Over de training van Compassie in een (vrijzinnig) christelijke context is een publicatie in voorbereiding
website Florus Kruyne