“Van vrijzinnig naar rechtzinnig bij Arnold Schoenberg: een voorbeeld ter navolging?”
Cursusinfo
10 en 17 maart 2018
aanvang 10.00 uur
Herman Gorterstraat 31 Amsterdam
Inhoud van de cursus
Op 10 en 17 maart a.s. komen Schoenbergs twee belangrijkste werken (in het licht van dit thema) aan bod, namelijk Moses und Aron (1930-1932) en Kol nidre (1938). Deze (vervolg)cursus bestaat uit een toelichting op de twee werken en een gezamenlijke beluistering ervan aan de hand van de tekst in Nederlandse vertaling.
Achtergrond
Voor Vrijzinnig Centrum Amsterdam hield Erik Visser tien bijeenkomsten over ‘vrijzinnigheid in muziek’ (2007-2016). Hij baseerde zich op het inzicht, dat vrijzinnigheid de uitkomst is van een vrijwillige uittocht uit de rechtzinnigheid. Zijn thema: “Hoe begeleidde dan, in onze historie, de muziek een beweging van orthodox naar vrijzinnig?”
Nu twee jaar kiest Erik de omgekeerde richting: van vrijzinnig terug naar rechtzinnig. De grote expressionistische componist, schilder en denker Arnold Schoenberg (1874-1951) ging deze weg. Geboren in de late Romantiek, werd hij atonaal componist in 1909: vrijzinnigheid zonder weerga. Om in de erop volgende jaren voor zichzelf een nieuw systeem te ontwikkelen: de twaalftoonstechniek (1923). Schoenberg verenigde zijn tocht naar zelfgekozen hernieuwde compositorische ordening met zijn terugkeer tot het Jodendom (1933).
In 4 maart 2017 gaven Jeanneke van Buul, Kees Terlouw en Erik Visser een (goed bezocht) recital in Vrijburg dat een beeld wilde geven van de muziek, die Schoenberg als uitgangspunt diende voor de spectaculaire reis die hij toen nog moest beginnen. Op 10 en 17 maart a.s. komen uit zijn laatste scheppingsperiode en tegen de hierboven geschetste instelling Schoenbergs twee belangrijkste werken aan bod.
Deelnemen
Geef je op bij Erik Visser via e-mail: e.visser16@upcmail.nl