Pelgrimeren: zo oud als de weg naar Rome, zo nieuw als de Walk of Wisdom Studiedag o.l.v. prof.dr. Christiane Berkvens-Stevelinck
VU (Vrije Universiteit Amsterdam), 16 april 2015, 10.00 – 16.00 uur
Kosten: € 15,- incl. lunch. Betalen aan de zaal
Aanmelden bij Vera Kok, vera.kok@ads.nl
Pelgrimeren is een eeuwenoud, wereldwijd verschijnsel. In vele religies neemt het pelgrimeren een belangrijke plaats in de beleving van de gelovigen in. Japanse boeddhisten bezoeken 88 tempels op het eiland Shikoku, in India kunnen boeddhisten en hindoeïsten elk kiezen tussen vier bedevaartsoorden. Christenen gaan sinds de eerste eeuwen op pad: Europeanen naar Rome en Santiago, later naar Fatima, Lourdes of Taizé; Zuid-Amerikanen naar Mexico, om tot onze lieve Vrouw van Guadelupe te bidden. Pelgrimeren is echter niet voorbehouden aan godsdiensten. ‘Heidenen’ kunnen er ook wat van. Stonehenge was een pelgrimsoord. Het graf van Elvis Presley ook.
Welke zijn de karakteristieke elementen van een pelgrimage, vroeger en nu? een doel? een reden? Het lopen?
In de ochtendsessie komt het wetenschappelijk onderzoek rondom het fenomeen pelgrimage aan de orde. De controversiële regisseur Werner Herzog maakte in 2001 een korte documentaire, getiteld Pilgrimage. Met het bekijken van deze indrukwekkende film, komt het begrip pelgrimeren in een breder verband te staan.
De middag wordt gewijd aan de eigen ervaring rondom het pelgrimeren. Ook ’zendingsdiensten’ (zondagse diensten waarin startende pelgrims een speciale zegen krijgen) komen aan de orde. De Wereldraad van Kerken heeft bij zijn laatste Assembly in Zuid-Korea besloten om de periode tot de volgende assembly over acht jaar te gebruiken om een wereldwijde pelgrimage te organiseren onder het motto: God of life, lead us to justice and peace. Het is aan de deelnemende landen om zelf gestalte te geven aan deze pelgrimage. Diverse initiatieven hebben al het licht gezien. Tegelijkertijd start in de zomer van 2015 een seculiere wereldwijde pelgrimage. Walk of Wisdom is een Nederlands initiatief dat zich richt op “alle mensen met belangstelling voor pelgrimeren, spiritualiteit en duurzaamheid/globalisering”. nieuwe pelgrimsrituelen worden ontwikkeld. Kunstenaars, filosofen, politici, economen, zijn daarbij betrokken. De bedoeling is, na een pioniersroute, een wereldwijde pelgrimsroute van de grond te krijgen. Ook dit initiatief wordt in de middag toegelicht. Twee wereldwijde pelgrimages, de ene vanuit kerken, de andere seculier. Wat zegt dat over het verlangen naar de pelgrimservaring?
Christiane Berkvens-Stevelinck is emeritus hoogleraar Europese cultuur en remonstrants predikante in Rotterdam. Zij neemt deel aan de Walk for Wisdom, een nieuwe, wereldwijde pelgrimsroute waarin de gedachte centraal staat dat alle mensen deel uitmaken van hetzelfde leven op aarde.
Arminius Instituut
Remonstrants expertisecentrum voor theologie, kerk en samenleving
www.arminiusinstituut.nl
Het Arminius Instituut is een activiteit van het Remonstrants Seminarium en als zodanig verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Het is een wetenschappelijke instelling voor remonstrants theologiseren, met aandacht voor vragen uit de academische theologie, de kerk en de samenleving.