Zalen

Hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende zalen die Vrijburg rijk is.

De Kerkzaal

De kerkzaal heeft een prachtige akoestiek, is uitstekend geschikt voor concerten, vooral met kleine en middelgrote ensembles en koren. Het orgel is gebouwd door de fa. S.F. Blank te Herwijnen (1972). Het bezit 7 registers: Holpijp 8´, prestant 4´, roerfluit 4´, quint 3´, bas/discant, octaaf 2´, dulciaan 8´ en in het pedaal fagot 8´. In 2002 werden door orgelmaker Henk van Eeken te Herwijnen de beide tongwerken Dulciaan 8´ en Fagot 8´ opnieuw geïntoneerd. Het orgel staat op het podium en is op de toonhoogte 415″ Hz in 1/6 komma gestemd. Dit maakt het zeer geschikt voor het werken met en begeleiden van Barok ensembles. (De foto’s zijn gemaakt door Hans van Egdom, www.hansvanegdom.nl )

Ook op het podium staat, verrijdbaar, de vleugel. Hij is gebouwd in 1903 door Ernst Kaps te Dresden en werd in 2002 verworven. Hij moet in het verleden weinig zijn bespeeld, getuige het blok en de hamerkoppen die nog geheel oorspronkelijk zijn en in uitstekende conditie verkeren. Alleen de stempennen en de besnaring werden recentelijk vernieuwd.

Mackenziekamer

mackenziekamer

Kerkenraadskamer met 17e en 18e eeuwse portretten van vooraanstaande remonstranten w.o. Hugo de Groot en Maria van Reigersberch, zijn vrouw.

Van Hillekamer

vanhillekamer

Oorspronkelijke catechisatie-ruimte met een wandkleed van Indra Wildmann (1999).

Moddermanzaal

Oorspronkelijke ruimte waar de verteluren plaats vonden. Nu in gebruik als expositie- en vergaderruimte.

Moddermanzaal_02
Vergaderzaal en expositieruimte.

Overig

Verder is er nog een aantal spreekkamertjes, alle met de originele glas-in-lood raampjes. Veel meubilair dat daar te zien is stamt uit de dertiger jaren.