Vrijzinnige miniatuur #50

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door: Joost Röselaers
Gelezen door: Gert van Drimmelen

A life changing event

In ‘Het grote gevecht’ beschrijft Jeroen Smit de strijd die Paul Polman voerde als CEO van Unilever voor meer maatschappelijke verantwoordelijkheid. Polman is volgens Jeroen Smit ‘meer priester dan CEO’. Hij wil afrekenen met de macht van het kapitaal. Een bedrijf heeft boven alles een maatschappelijke rol te vervullen. In deze strijd vindt Paul Polman een bondgenoot in Feike Sijbesma, destijds hoofd van DSM. Bij beiden ligt een specifieke gebeurtenis ten grondslag aan hun inzet voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Paul Polman was aanwezig bij een diner in een hotel in Mumbai toen daar een aanslag werd gepleegd, waarbij honderd mensen werden gedood. Polman lag urenlang op de grond, vrezend voor zijn leven. Daar liggend dacht hij na over zijn taak in deze wereld en haar noden. Deze aanslagen werden gepleegd door mensen zonder perspectief op een betere toekomst. Op dat moment besefte hij welke rol hij als hoofd van Unilever had te vervullen.

Tijdens een reis in Bangladesh duwde een straatarme vrouw opeens een baby in de armen van Feike Sijbesma, en ze zei daarbij: ‘you know’. Uit het gesprek dat volgde bleek dat de arme vrouw hoopte dat hij haar kind mee zou nemen, omdat het dan wel een kans op een goed leven zou krijgen. Sijbesma dacht heel regelmatig aan dit moment terug.

Bij het lezen van deze verhalen besefte ik: de grote besluiten worden genomen op basis van kleine indringende ervaringen. Deze ontmoetingen en inzichten bevestigen de waarden waaruit wij willen leven. Het verlangen naar een betere wereld.

gepubliceerd op 13 november 2020



Alle columns