Gezond

door Dik Mook

tapijt-179-nationaliteiten

‘Gezondheid is ons hoogste goed’. Veel mensen zullen deze uitspraak beamen. Waarschijnlijk zullen al die mensen ook inzien dat die gezondheid op zich niet zo belangrijk is, maar dat het erom gaat dat een goede gezondheid je in staat stelt prettig te leven, te genieten en actief te zijn, kortom, gelukkig te zijn. 
Ik ken mensen die veel ziek zijn, soms chronisch, maar toch enorm van het leven genieten. Zelfs mensen met een lichamelijke beperking die in een rolstoel moeten leven of mensen die weten dat ze binnen afzienbare tijd moeten sterven, zijn vaak heel gelukkige mensen. 
Dat je gezondheid je hoogste goed is, is dus maar een betrekkelijke waarheid. Eerder zouden we moeten leren hoe we gelukkig kunnen leven, onder welke omstandigheid dan ook. Natuurlijk is daar geen recept voor te geven en gezond leven is daar maar een deel van. 
Ikzelf word gelukkig van ontmoetingen met mensen, nieuwe mensen, vreemde mensen. Daarom reis ik graag, maar spreek ik ook graag vreemde mensen in mijn eigen stad Amsterdam. Zo veel nationaliteiten als hier leven, 179(!), zo veel landen kan ik in mijn leven niet bezoeken. Amsterdam is de stad met de meeste verschillende nationaliteiten in de wereld. Ik voel me dan ook rijk en gelukkig in mijn stad. Zo veel vreemdelingen, zo veel kansen om nieuwe culturen te leren kennen. Ik ben heel blij met mijn gezondheid, maar gelukkig word ik van al die verschillende mensen om me heen!

gepubliceerd op 4 oktober 2012Alle columns