Hoffelijkheid

door Joost Röselaers

In zijn column in NRC van 18 augustus jl. dreef Youp van’t Hek enigszins de spot met het pleidooi voor meer hoffelijkheid door Andrée van Es. Het paste volgens Van’t Hek bij de vertrutting van de stad. Het woord ‘hoffelijkheid’ heeft inderdaad geen hippe uitstraling. Maar waar het voor staat is nog steeds actueel, misschien actueler dan ooit.

In het boek ‘Red hen die geen verweer hebben’ van Huub Oosterhuis vond ik een aansprekende en uitdagende vertaling van het begrip:

Dat je soms aan iemand denkt en weet: ik moet iets van me laten horen, ik moet bereikbaar zijn. Of dat je plotseling weet: ik moet dat werk doen, deze taak op me nemen, deze liefde volbrengen, ik moet niet wanhopen.

Hoffelijkheid’ is het jaarthema voor het komend seizoen van Vrijburg, een samenwerkingsgemeente van Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten. Vrijburg wil daarbij aansluiten bij het pleidooi van wethouder Andrée van Es voor meer hoffelijkheid in Amsterdam. Rond het begrip is door de gemeente Amsterdam een website met initiatieven en project opgezet. Het pleidooi voor hoffelijkheid wil een tegenbeweging vormen tegen onverschilligheid en egocentrisme. Het begint al bij de kleinste en meest vanzelfsprekende gebaren. ‘Zeg elkaar eens goedemorgen in de tram!’, noemde Andrée van Es als voorbeeld.

Het pleidooi vormt voor Vrijburg een concrete aanleiding om een serie activiteiten te organiseren rondom hoffelijkheid. Op 14 oktober zal Andrée van Es een overdenking verzorgen over hoffelijkheid in een kerkdienst in Vrijburg. Daarnaast organiseren wij twee Vrijburgmiddagen waarin hoffelijkheid centraal staat. Op 13 januari is het thema ‘hoffelijkheid in Christendom en Boedhisme’, en op 3 februari ‘Amsterdamse Hoffelijkheid door de jaren heen’.Tenslotte staan wij stil bij ‘hoffelijkheid’ in series kerkdiensten over de tien geboden en de zaligsprekingen.

Vrijburg wil een ruimte bieden in de samenleving waarin onze gemeenschappelijke waarden worden doordacht en herbevestigd. Het pleidooi voor hoffelijkheid verdient onze aandacht en verdieping. U bent van harte welkom in Vrijburg om met ons stil te staan bij en van gedachten te wisselen over hoffelijkheid.

gepubliceerd op 10 september 2012Alle columns