Een verhaal op de muur

door Japke van Malde

Op 7 mei was er in onze dienst een extra collecte, met als doel om € 100 op te halen, en dat lukte! Drie dagen later vertrok ik met een groep vrijzinnige jongeren naar Bethlehem, waar ik het geld overhandigde aan Toine van Teeffelen, een Nederlander die daar woont en werkt. Het geld zal worden gebruikt voor een nieuw verhaal op de muur die (9 meter hoog) gebouwd is tussen Israël en Palestina. De Palestijnen die achter de muur wonen, hebben besloten de muur te gebruiken als ‘Wall museum’, om gasten hun verhalen te vertellen.

Hieronder ziet u drie posters met die verhalen, en enkele kinderen die verlangen naar de vrijheid van de mensen die aan de andere kant van de muur wonen.

Ons jaarthema is ‘Pleidooi voor vrijheid’ en we werden er stil van toen we ons realiseerden dat de vrijheid waarin wij leven onvergelijkbaar is met de mensen die daar wonen.

De jongeren logeerden bij Palestijnse christelijke families, en spraken met hen over hun dagelijkse leven en de hoop dat er ooit bevrijding zal komen. Ze mochten op een ochtend mee helpen met het versieren van de muur met graffiti, ze maakten mooie beelden van open deuren en vrije vogels. Tekenen van hoop!

In de zomer verschijnt er een nieuw verhaal op de muur, mogelijk gemaakt door de bijdrage van Vrijburg. Als het verhaal bekend is, zal het in het Vrijburgblad worden afgedrukt.

gepubliceerd op 14 juni 2017Alle columns