Companion planting

door Margot Brouwer

Het begin van de lente is voor moestuiniers een belangrijke periode. Na lange maanden van vrieskou kan er eindelijk weer worden gezaaid. Zo ook in de moestuin van Vrijburg. Begin april kwamen we met de kelderjongeren bij elkaar om de tuin zomerklaar te maken. Een aantal biologische zaden was door de kelder aangeschaft en ook de jongeren brachten van alles mee. We hadden zoveel verschillende zaden dat lang niet alles in de grond kon. Wat overbleef, wisselden we met elkaar uit. Iedereen ging met iets anders naar huis dan waar hij of zij mee was aangekomen.
We bedachten dat dit een mooie metafoor is voor Vrijburg. Ook daar neemt iedereen iets anders mee: ervaringen, verhalen, inzichten, talenten … We wisselen met elkaar uit wat we meebrengen en vullen elkaar aan. Sommigen dragen verdriet mee, terwijl anderen graag troosten. Sommigen willen graag praten, terwijl anderen graag luisteren. In de juiste samenstelling vullen mensen elkaar aan.
Dit zie je ook in de natuur. Planten helpen elkaar. Een dilleplant zorgt dat een koolgewas in zijn buurt sneller groeit, de ui jaagt de wortelvlieg weg en een basilicumplant laat aangrenzende tomaten extra lekker smaken. Het handig combineren van verschillende planten die elkaar aanvullen en versterken heet in het Engels ‘companion planting’. Een doorgewinterde moestuinier weet dat in zijn tuin voor elke plant een goede plek te vinden is.
Laten we zorgen dat we ook in Vrijburg de ruimte hebben om elkaar te vinden en aan te vullen, zodat we allemaal rijker naar huis gaan dan we aankwamen.

gepubliceerd op 16 mei 2016Alle columns