Hoe willen wij leven?

door Joost Röselaers

Misschien las u het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. De hoofdpersoon uit deze roman laat, na de vondst van een manuscript van een Portugese arts, zijn leven en werk achter zich en neemt de nachttrein naar Lissabon. Tijdens zijn zoektocht naar het leven en denken van de arts, stelt de hoofdpersoon zich fundamentele vragen.
Kunnen wij zelf de loop van ons leven bepalen en wat zou er gebeuren als we het mochten overdoen? Wat betekent het een ander mens werkelijk te kennen? En is het eigenlijk wel mogelijk onszelf te kennen?
Het verlangen van de hoofdpersoon om alles achter zich te laten, om zijn leven radicaal te veranderen en om zijn passie achterna te gaan, zal voor velen herkenbaar zijn.
Toch is er van alles dat ons tegenhoudt: praktische bezwaren en loyaliteiten aan partner, familie en vrienden. De vraag blijft dan rondspoken: hoe willen wij eigenlijk en ten diepste leven? Onder zijn echte naam schreef filosoof Peter Bieri Hoe willen wij leven?
De hoofdthema’s uit dit boek komen overeen met die uit Nachttrein naar Lissabon.
In drie indringende hoofdstukken probeert Bieri de vraag uit de titel te beantwoorden.
De filosofische kring van Vrijburg wil, na de bespreking van werken van Levinas en Buber, met elkaar van gedachten wisselen over ‘Hoe willen wij leven?’
De data vindt u op de site onder de filosofiekring. Ter afronding brengen wij een bezoek aan Berlijn en zullen daar met Peter Bieri onder meer de vraag bespreken:
Hoe willen wij leven in de grote stad?
U bent van harte welkom om mee te doen!

gepubliceerd op 27 december 2012Alle columns