Hoop in donkere dagen

door Joep de Valk

Hoe was uw Kerst? Hopelijk kijkt u tevreden terug, maar wellicht bent u blij dat het weer voorbij is. Er kan enerzijds een zekere druk op liggen. Het moet gezellig zijn, als niet met Kerst, wanneer dan? Maar anderzijds is er wel veel welwillendheid. Als je met Kerst niet positief gestemd bent, wanneer dan? Hoe u Kerst ook doorbrengt, die positieve instelling zou zomaar een goede start kunnen zijn voor het nieuwe jaar.

Een positieve start. Is er reden voor? Die vraag komt bij je op in geval van twijfel. Als je een goedgevulde agenda hebt en je doet zinnig (vrijwilligers)werk, dan is er alle reden om daar vooral mee door te gaan. Zit het tegen en kijkt eenzaamheid om de hoek, dan zijn de feestdagen en de donkere dagen van januari een uitdaging. Tel daarbij op de dagelijkse portie negatief nieuws en je kunt die positieve start wel vergeten.

Maar Kerstmis (en ook Nieuwjaar) wordt niet voor niets elk jaar opnieuw gevierd. Juist om telkens de gelegenheid te geven opnieuw een positieve start te maken. De werkelijkheid is weerbarstig, er is zeker geen vrede in de wereld, maar zonder nieuwe positieve beginnen is er ook geen hoop. Kerstmis en Nieuwjaar zijn gelegenheden voor hoop. Als niet dan, wanneer dan wel?

Ik stem voor hoop. Laten we de donkere januaridagen te lijf gaan met hoop. Een positieve instelling die het goede ziet in elke druilerige doordeweekse dag. De groet van een buurman, de kans om een schouderklopje te geven, zien waar je zelf wat hartelijks kan doen. Hoop op een betere wereld, te beginnen bij onszelf. Gevoed door een mens 2000 jaar geleden die zelf meer dan hoopvol was.

gepubliceerd op 28 december 2017Alle columns