Na Parijs

door Annemieke van der Veen

Afgelopen dinsdag zijn we begonnen met de voorbereiding voor het kerstspel. Wij waren, en zijn, onder de indruk van de aanslagen in Parijs vorige week. Mede daardoor is het thema van het kerstspel (naast kerst, uiteraard) ‘we moeten samen overleggen wat er goed is om te doen’. En daarin zijn we eigenwijze mensen (en schapen): we moeten niet alles maar achterna lopen, maar zelf nadenken.
Deze week kwam ik (toevallig) een prentenboek tegen, wat prachtig het thema van het kerstspel verwoordt en verbeeldt, en nu heel toepasselijk is:

De koning en de moskee
door Ann Jungman, illustraties van S. Fowles, uitgegeven in 2004 door ten Have (oorspr. Engels – The most Magnificent Mosque). Nog wel verkrijgbaar, ook tweedehands.

In het verhaal, dat in het Middeleeuwse Cordoba speelt, zijn een moslim, een joods en een christelijk jongetje vrienden. Samen zetten de tuinen om de moskee op stelten, en samen leren ze, omdat ze voor straf drie maanden in de tuin moeten helpen, van de moskee houden.
Als koning Ferdinand Cordoba verovert, wil hij de moskee afbreken en er een kathedraal voor in de plaats zetten. De inmiddels volwassen vrienden weten dit samen te verhinderen, en zo staat de Mezquita altijd nog in Cordoba. Met de katehedraal (in mijn ogen een lelijke) in de moskee.
Ik hoop dat wij, zoals Rashid, Samuel en Miguel, samen de problemen kunnen oplossen

gepubliceerd op 20 november 2015Alle columns