Seculier Allerzielen en een kerkelijke Gedachtenisdienst

door Joep de Valk

Herfst. De natuur sterft. Voor sommigen een jaargetijde met prachtige kleuren, voor anderen herinnert de herfst aan verlies. Het is dan ook ‘natuurlijk’ dat bij katholieken begin november de overledenen herdacht worden, op Allerzielen. Bij ons is dat eind november, Gedachteniszondag.

Kerkelijke rituelen zorgden van oudsher dat er een vorm was en dat er woorden waren om uiting te geven aan verdriet om verlies. Nu kerken aan de rand van de samenleving staan, blijkt dat de behoefte aan vorm en woorden niet minder is, zoals te zien is aan de massale herdenkingen bij rampen, stille tochten en eerbetonen aan een cortège van rouwauto’s. Allerzielen krijgt ook steeds meer de rol van een herdenkingsdag, maar dan niet-religieus.

Vrijburg wil aan zowel deze niet-religieuze behoefte gehoor geven, als aan de kerkelijke gedachtenis. Zo worden op zaterdag 1 november om 20 uur in een muzikale herdenking in Vrijburg overledenen herdacht van wie maar belangstelling heeft. Iedereen is welkom en kan bij binnenkomst de naam van een dierbare overledene opgeven. Aan het eind van de muzikale en beschouwelijke bijeenkomst worden deze namen gezongen door de zestien zangers. Ze klinken en vormen een wolk van herdenking in ons kerkgebouw. Heeft u vrienden of kennissen die daarmee geholpen zouden zijn, laat het hun weten.

Onze eigen overledenen herdenken wij op 23 november; in de intimiteit van meelevende mensen om ons heen; in solidariteit met de nabestaanden. Omdat hun namen nog eens moeten worden genoemd door ons. Zo weten wij dat zij niet in het duister vallen, maar worden opgevangen in Gods hand.

 

gepubliceerd op 28 oktober 2014Alle columns