Wat wil je later worden? Dominee?

door Joan de Roos

Dominee?

Lieve tante Greetje vraagt altijd aan mij
Wat wil je later worden in de maatschappij
Word je later dokter, word je dominee
Tante, lieve tante, ik heb geen idee

Tekst: Willem Wilmink voor de Stratenmaker op zeeshow.

“Wat wil je later worden?”

Dat is de vraag die vaak aan kinderen van een jaar of 7 tot en met 12 wordt gesteld.  Ik had op die leeftijd niet zo veel ambities. Brandweerman of politieman zijn trok me niet aan. Er waren in het dorp heel wat boeren: grootgrondbezitters, keuterboeren, kolenboeren, groenteboeren en melkboeren. Maar die waren er gewoon, ik had geen wens om het te worden.
Mijn vader die was dominee, en, om met een ander  kinderlied te spreken: daar werd ik mee gepest. Maar dat deerde me niet. Ik was trots op het beroep van mijn vader.
Wat ik als kind echt als wens voor de toekomst had was: verpleegster worden. Van verplegers had ik nog nooit gehoord. Ik maakte eigenhandig van een oude sloop een verpleegstermuts en maakte de bedden op. Prettig voor mijn moeder. Patiënten dienden zich (gelukkig) niet aan.
Het allerliefste wilde ik echter een oude heer zijn. Een oude heer, die met wandelstok wandelingetjes door het dorp maakte en daarna heerlijk thuis ging uitrusten, wonend in de laan waar de bejaarden huisden.
Een oude heer ben je  echter niet zomaar.
Eerst heb ik overwogen om tóch zelf een dominee te worden.  Daarvoor heb ik na de middelbare school ijverig gestudeerd. Zo ijverig dat ik er na het afstuderen van af heb gezien.
Na  me jarenlang door het leven te hebben geworsteld als werknemer lijkt het nu echter toch te gaan lukken om een senior te worden!
Inmiddels ben ik onlangs gepensioneerd. Ik heb er  over gedacht om in mijn geboortedorp te gaan wonen en de oude heer te zijn die ik daar wilde worden.  Er is daar ook een vrijzinnige gemeenschap, dat komt mooi uit.
Maar tja, oudere heren hebben weer andere dromen dan jonge kinderen. Zo worstel ik verder door het leven naar mijn volgende bestemming en vraag ik me af: wat wil ik later worden?

gepubliceerd op 28 december 2014Alle columns