Flexibel Denken, #287

door Vrijzinnige Miniaturen

 

Geschreven door Dik Mook
Voorgelezen door Sanne van Deursen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Kantelende Werelden
Titel: Flexibel denken

 

Beste pa,

“De wereld staat voor een grote omwenteling, een kantelpunt”. Ik zie je glimlachen bij deze opmerking. En ik begrijp die eigenlijk ook wel. Jij hebt zo vaak een kanteling in de wereld beleefd. Geboren in 1920 maakte je op een wel heel directe manier de tweede wereldoorlog mee en moest je je toekomstperspectief van radiotechnicus plotseling omgooien naar overlever. Je dook onder, ging illegaal radio’s maken om zo veel mogelijk mensen Radio Oranje te laten ontvangen. Je vluchtte van de ene plek naar de andere om de Razzia’s te ontlopen van de Duitse bezetter. Na de oorlog trouwde je met je mooie geliefde, kreeg kinderen. Je oudste overleed op 9 jarige leeftijd waarna je wereld zo ver kantelde dat die nooit meer in z’n oorspronkelijke positie terugkeerde. Je knapte af op de Gereformeerde kerk en werd Vrijzinnig, Remonstrant, om het begrip dat daar was voor jouw verdriet, de open houding en het menselijke in het geloof. Je opende en je sloot je eigen radio- en TV zaak. Je was gelukkig met je vrouw en je kinderen èn je had het zwaar met je vrouw en je kinderen. Je maakte je zorgen om hen en de wereld èn je geloofde in een betere wereld.

Ach wat vertel ik je allemaal; je weet beter dan ik waaraan je je hebt moeten aanpassen, waarmee je opnieuw moest beginnen en wat je moest volhouden.
Ik maak mij nu grote zorgen om de wereld, om de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen. Jouw zorgen om het milieu betroffen nog het zwerfafval en de hondenpoep. Anno 2024 is het erop of er onder, ja pa, dat klinkt heftig, dat had je vast niet gedacht, maar als we nu niks doen, dan gaat onze huidige wereld echt ten onder. De aarde warmt te veel op. Jij dacht nog dat aardgas waar jij de start van meemaakte, de kolen- en oliestookstank voorgoed zou verdrijven. Ja dat is wel gelukt maar we zijn voor de gek gehouden door de grote olie- en gasbedrijven; we hebben de aarde gewoon door en door vergiftigd met al onze aardolie en chemische producten. En daar zitten we dan nu met de gebakken peren.
En dan maak ik me ook nog grote zorgen om de opkomst van nationalistische partijen met charismatische leiders, die net zo begonnen als die in jouw jeugd, Hitler, Mussolini.

Weet jij een oplossing?

Wat ik van je leerde was flexibel denken. Een saillante uitspraak van je was “als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”. En zo deed je ook. Je bouwde TV antennes op Amsterdamse daken waar nooit een standaardoplossing voor was. Sinterklaas kon er nog wat van leren daar op die daken. En in je hobby fotograferen zocht je altijd naar een verrassend standpunt of lichtval. Al maakte je dat flexibele denken van je niet altijd waar, het blijft me intrigeren dat flexibele denkvermogen.
Meewaaien met de sterkste wind, dat is niet flexibel zijn, dat is meelopen. Daar had je sowieso een hekel aan. Flexibel denken is wel meedènken, meegáán en juist niet meelópen. Verder jezelf goed informeren, goed luisteren en kijken en van daaruit gefundeerd met tegenstanders praten. En vooral ook jezelf kennen; waar zit mijn kracht, waar mijn zwakte, in welke valkuil trap ik altijd weer. Humor houden is denk ik ook een kenmerk, mezelf relativeren met een grap. En kijk waar je vooroordelen zitten en probeer die te weerleggen. Zo’n vooroordeel ken ik van mezelf tegenover Russen; grof, agressief, onbetrouwbaar. Daarom reisde ik naar Rusland en keek op een andere manier naar ze, met open ogen en open mind; wat een overgrote meerderheid aan zachte en lieve mensen heb ik ontmoet.
En fotograferen helpt daarbij….
Ik heb een foto van je die mijn zus ooit maakte waarop je balancerend op een dun hekje een standpunt kiest voor de foto die je gaat maken. De foto die je toen maakte heb ik niet, maar de manier waarop je die maakte is een inspiratie voor me. Niet zo maar wat doen of zeggen; eerst heel goed kijken en zoeken en dan ‘toeslaan’, overtuigen… ja vooral mezelf. Hoe mooi worden dan onze foto’s, hoe mooi onze wereld.

Lieve groet,
Dik

gepubliceerd op 16 januari 2024Alle columns