Een gezegend nieuwjaar!

door Jessa van der Vaart

De komende tijd zullen we elkaar vaak een gelukkig of een voorspoedig nieuwjaar wensen. ‘Een gezegend’ nieuwjaar hoor je minder vaak, wellicht omdat het te ouderwets of te kerkelijk klinkt. Dat is eigenlijk jammer, omdat in het woordje ‘zegen’ meer betekenis schuilt dan je denkt. Ons woordje ‘zegen’ komt van het Latijnse ‘signare’ dat te maken heeft met het maken van een kruisteken. Maar het oud-Nederlands kent een woord dat veel dichter bij de bijbelse betekenis van zegen staat: het woordje ‘benedijen’. Dat betekent ‘goed spreken’. Iemand zegenen is dus ‘goed spreken over en tot iemand’. Daar is de kern van de zegen in alle eenvoud mee geraakt. Pater van Kilsdonk zei ooit: ‘Iemand zo aanzien dat het beste in hem of haar naar boven komt’. Een zegen is dus dat wat je kracht geeft om tevoorschijn te komen als mens. Dat horen we ook terug in de Aäronitische zegen (Numeri 6) waarmee we elke kerkdienst afsluiten. De betekenis van de zegen wordt daar drievoudig uitgelegd. De zegen in naam van de mensengod van Israel betekent: hoede, genade en vrede.

Hoede: Hij bewaart je bij wat je kracht geeft. Genade: Zijn aangezicht gaat over je op als de zon, als het dag- licht. Je wordt in de ruimte gezet. Je ontdekt: er is iemand die vertrouwen in mij heeft en dat maakt dat je opleeft. Je durft te leven, te spreken, te doen omdat je omgeven bent met vertrouwen. Het is alsof iemand je aankijkt en zegt: ik ken jou. Ik weet: het komt goed met jou!

Vrede: dan gaat de zon over je op en wordt het vrede. Dat is waar het uiteindelijk allemaal op is gericht in
de bijbel: dat vrede zal heersen op de aarde onder
de hemel. Het aangezicht van de mensengod gaat niet alleen lichten, maar verheft zich ook over je. Je komt aan het licht. Je gaat open als een bloem, met je kwetsbaarheid, met alles wat je gewoonlijk wilt verbergen.

Daarom wil ik u dit jaar niet een gelukkig of voorspoedig, maar vooral een gezegend 2014 toewensen!

gepubliceerd op 27 december 2013Alle columns