Blog 1 ‘Het verlangen geraakt te worden’- bijdrage van Gert van Drimmelen

door Joost Röselaers

Herinnering aan een groot musicus

In deze tijd waarin ik de woorden corona, mondkapjes en anderhalve-meter-samenleving niet meer kan horen, open ik mijn oren des te meer voor muziek! Muziek was en is mijn leven, en mijn cd’s zijn me heilig.

Ik dacht toevallig pas nog welke muziek ik beslist bij me moet hebben als ik in een isolatie zou belanden. Nou valt die isolatie best mee, maar toen ik pas Jan Pieter Lanooy zo prachtig een van de Moments Musicaux van Franz Schubert hoorde spelen, wist ik zeker dat deze cyclus van 6 juweeltjes voor piano bovenaan mijn lijst staat.

Tijdens mijn werkzame leven bij de NCRV had ik heel lang te maken met veel musici: van beginnende tot wereldberoemde.

Een ervan heeft altijd diepe indruk op me gemaakt: de Russische pianist Youri Egorov, naar Nederland gehaald, na het winnen van diverse prijzen in o.m. Moskou en Brussel, door VARA-man Hans Kerkhoff om op te treden in de VARA-Matinee.

Omdat men hem in de Sovjet Unie, vanwege zijn homosexualiteit in een psychiatrische inrichting wilde laten opnemen, vluchtte hij naar Europa, waar de concertpodia hem met open armen ontvingen. In Nederland ontmoette hij zijn partner Jan.

Ik heb in de jaren 80 verschillende keren met hem gewerkt en kon het heel goed met hem vinden.

Later werd bij hem tot ons aller verdriet aids geconstateerd. Toen het heel erg slecht met hem ging, wilde hij dolgraag nog een concert geven in het Concertgebouw. Dat gebeurde: een Schubertavond op 27 november 1987 met het Forellenkwintet (met het Orlando Kwartet) en de Moments Musicaux.

Ons (de NCRV) werd gevraagd het concert op te nemen. Aldus geschiedde. Maar omdat Youri heel erg ziek was, stond er die avond een andere pianist klaar om hem eventueel te vervangen. Was erg spannend!

Youri speelde!! En hoe!!! Hij speelde de Moments Musicaux zo diepzinnig en geconcentreerd, dat het publiek in de zaal op het puntje van hun stoel ging zitten, het publiek dat niet op de hoogte was van zijn ziekte. Doodstil was het!

Het was een avond om nooit te vergeten! Logisch dat we deze opname, samen met de Stichting Youri Egorov, op CD hebben gezet. Niet alleen een prachtig document, maar ook een mooie herinnering aan een heel aardig mens, die zonder zijn ziekte, een van de grootste pianisten van zijn tijd zou zijn geworden.

Een paar maanden later, 16 april 1988, overleed Youri. Hij was pas 33 jaar.

De cineaste Eline Flipse heeft in die tijd een prachtige documentairefilm over hem gemaakt, voor de VPRO-televisie.

De meesterverteller Jan Brokken, die zeer goed met hem bevriend was, heeft in 2008 een schitterende roman geschreven over het leven van Youri Egorov: In het huis van de dichter.

Dus: de CD met de Moments Musicaux door Youri Egorov staat bovenaan mijn lijst in eventuele isolatietijd.

https://www.youtube.com/watch?v=eVZIN6TIu6k

gepubliceerd op 1 juni 2020Alle columns