Blog 5 ‘Het verlangen geraakt te worden’- bijdrage van Conna Wardenaar

door Joost Röselaers

Het hart kent de rede, maar de rede kent het hart niet.

Blaise Pascal gaf mij een van mijn favoriete lijfspreuken. Hoe vaak heb ik niet iets door de vingers moeten zien in de klas.

We kwamen het citaat weer tegen in onze sessie Zin in Ouderdom. Dikwijls komt de wetenschap met feiten die in de praktijk niet voldoende blijken. Er bestaat nog iets meer dan feiten, blijkt dan. Bij religie kan wetenschappelijke taal zelfs niet uit de voeten zonder geloofstaal. Verhalen, poëzie en beelden vertolken het geheim van geloven. Je kunt daar een leven lang niet genoeg mee bezig zijn.

Zo beleef ik op dit moment de reacties op de demonstratie tegen het politie optreden in de VS tegen George Floyds met zijn dood tot gevolg. Toen ik de beelden zag sloeg mijn hart een slag over en schoten de tranen in mijn ogen. Wat was ik blij toen ik zag dat ik dat gevoel kon delen met een heleboel anderen en wat was ik trots op Amsterdam dat daar het initiatief werd genomen tot een groot, spontaan protest.

Maar, wat een opschudding over al die spontaneïteit in onze stad. Natuurlijk is het zo dat de covid-19 regels een massale bijeenkomst niet toestaan. Ik geloof echter, dat regels niet altijd het hart kunnen beteugelen. Ik denk dat onze burgemeester in de driehoek met politie en brandweer dat heel sterk heeft aangevoeld. “Soms moet je risico’s durven nemen en vertrouwen hebben in Amsterdammers”. Zo hebben we haar dat meegedeeld met een boeket dat we op het Stadhuis voor haar hebben laten bezorgen. De demonstratie vond plaats in de buitenlucht en de meesten droegen mondkapjes. Ik ben er blij mee.

“ Het hart heeft zijn eigen waardevolle redenen die de rede niet kent.”

gepubliceerd op 5 juni 2020Alle columns