De naam van onze straat

door Joan de Roos

Ooit kwam ik in het bezit van het fraaie boek “ De naam van onze straat”  van J. A. Wiersma.
Daar staan de namen van Amsterdamse straten in met uitleg over de herkomst van die namen.
Het meest interessant is natuurlijk de uitleg van specifieke straten. Vlak na de Tweede Wereldoorlog heette de Vrijheidslaan nog Stalinlaan, naar een van de leiders van de bevrijdende wereldmachten.  Na de inval in Hongarije in 1956 is de naam gewijzigd.

De Heilige Weg, nu nog maar een kort zijstraatje van de Kalverstraat,  was vroeger een lange weg die helemaal via de Overtoom vanaf het huidige Amsterdam Oud West naar een bedevaartsplaats liep.

Elke stad en wat grotere plaats kent wel zijn staatsliedenbuurten, bloemenbuurten, Indische buurten en rivierenbuurten.

Hoe zit het eigenlijk met de namen van onze vrijzinnige voorgangers?  Is er ergens een Arminiusstraat,  een Abraham Kuenen- of Anne Zernikestraat ?
Een Arminiusstraat bestaat, maar er is ook een straat genoemd naar zijn orthodoxe tegenstander Gomarus.  Een Abraham Kuenenstraat heb ik niet kunnen vinden. De Anne Mankes-Zernikestraat (eerste vrouwelijke dominee in Nederland, vanzelfsprekend vrijzinnig) bestaat in Hoofddorp.

En dan de bijbelse namen en plaatsen. Zouden die vernoemd zijn?  Vast wel.
In Nederland zijn er vele Mariastraten, maar een Jezusstraat heb ik niet gevonden. Die is er wel in Antwerpen. Er zijn diverse Heilige Geeststraten, maar een Godstraat vinden we ook weer alleen in Belgie onder de naam Oude Godstraat.  Wie zou die oude God dan toch zijn. Kan het niet gewoon Baälstraat heten naar een ècht oude god?
In Amsterdam hebben we natuurlijk dan weer wel de Mozes en Aäronstraat en zoals genoemd de Heilige Weg.  Arnhem is zelfs een Helsteeg rijk.
En dan nog de Rechte Straat in Damascus, bekend uit  het verhaal van de bekeringsgeschiedenis van Paulus in Handelingen.

Geen nood:  ook in Nederland is er kans op bekering – Eindhoven en De Rijp kennen een Rechtestraat.

gepubliceerd op 24 september 2015



Alle columns