Ja of nee

door Dik Mook

Op 9 maart waren er verkiezingen in Noord Korea. Daar kon alleen ja of nee gestemd worden op de leider Kim Jong-un: 100% opkomst, 100% ja. Dat is in Nederland wel anders, waar bij de gemeenteraadsverkiezingen 45% van de kiezers opkwam en er honderden partijen meededen met duizenden kandidaten, alle gemeentes bij elkaar.
Het is een kinderlijke gedachte, ja of nee, voor of tegen, nietes of welles. Het vereist dan ook denkkracht om te nuanceren en met die nuances  te leren omgaan. Dat is in Korea onmogelijk; daar mag je alleen maar ja zeggen tegen de ideeën van de leider en de partij.
Vrijheid van denken lijkt dan ‘nee’ mogen zeggen.
Vrijheid van denken is in de eerste plaats denken, met elkaar spreken en dan pas ja of nee zeggen. Vrijheid van denken is juist niet meteen nee zeggen of tegen zijn, maar juist ja zeggen en ergens vóór zijn, constructief omgaan met je mening en niet alleen maar destructief nee zeggen.
Vrijheid van denken is oplossingen bedenken en je daarvoor inzetten. En dat is niet alleen politiek of maatschappelijk noodzakelijk. Het is ook religieus. De kort geleden gekozen (!) rector van de Leuvense Universiteit, hoogleraar kerkelijk recht en columnist van Trouw, Rik Torfs twitterde: “religie is blijven denken waar het denken ophoudt”. Dat is wat we in Vrijburg doen, van kelder tot kerkzaal.

gepubliceerd op 18 april 2014



Alle columns