‘Afrodisiacum’….. – #214

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Pieter Jan André
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Paul Haenen is voor mij al jaren mijn held. Met zijn creaties als Margreet Dolman, dominee Gremdaat met Geurti, Buster Fonteyn en alle anderen,  heeft hij mij, samen met Dammie van Geest in hun voorstellingen in het Betty Asfaltcomplex op  de meest donkere dagen van het jaar  aan het lachen gekregen, troost bezorgd en mij mijn eigen sores leren relativeren. Heerlijk vind ik dat…  Al jarenlang… Ik hou van hen….                                                                                              

Paul Haenen ontmoette ook  Joost Röselaers en deed een lekenpreek in Vrijburg. En van de week kocht ik het “Vrolijke Winterboek”; gruwelijke kerstverhalen , aangrijpende gedichten, ontroerende tips en opbeurende preken voor de donkere dagen.

Dominee Gremdaat begint altijd met zijn preek door het thema neer te zetten met de opening  ‘………’, kent u die uitdrukking?

Af en toe waan ik mij ook ‘dominee Gremdaat’… zoals afgelopen maand toen ik tegen de term aanliep …….Afrodisiacum                                                                                 

Dames en heren aanwezigen, kent u die uitdrukking? Hebt u ook zo’n verlangen naar een afrodisiacum, een oppepper als het ware? 

Ik moest daaraan denken toen ik laatst op een verjaardag in een coronadiscussie belandde… Oom Karel, zat weer op zijn praatstoel. Hij  had in voorgaande jaren de ‘witte man’ al laten passeren, de ‘me too’ kwestie, Epstein, QAnon, Geheugenverlies, de shamaan Jacob Chansley, Woke en Wopke Hoekstra enz.

Sommige mensen beheersen de kunst om splijtende onderwerpen aan te dragen, juist als bijvoorbeeld  de kerstsfeer op zijn vrolijkst is, de harmonie welig tiert, iedereen vredig het jaar probeert uit te gaan en dan: Ja hoor …daar heb je hem : Oom Karel met zijn giftige ‘splijtzwam onderwerpen….’

In deze coronadiscussie, op de verjaardag van Tante Ans van 2 hoog,  ging het natuurlijk  over ‘de dikke mens’, man of vrouw,  die, omdat hij of zij zwaarlijvig is, en zich niet heeft laten inenten, èn tòch een  bed  bezet, òf je, aldus oom Karel, als intensivist, je niet gewoon mag laten gaan door te zeggen “Hé dikzak, rot eens op van deze plek, jij hoort hier niet… Had je maar niet zoveel ‘broodjes oorlog’ moeten eten en kroketten. En je gewoon moeten laten inenten”

‘Jij hoort hier niet…..’ kent u die uitdrukking…. Je bent hier wel maar je hoort hier niet… Die toon, die inhoud met een zekere giftige dixie, hoor ik als dominee steeds vaker… En geeft mij het gevoel van een anti-afrodisiacum. Als variatie  op wat van Randwijck schreef: “Een volk dat voor gezwolle kletspraat  zwicht, zal meer dan  alleen haar eigenheid verliezen. Dan dooft het licht…”

Maar het rare is, bij oom Karel werkt zo’n uitspraak precies andersom. Als een soort viagra… Het windt hem op…geen dovend licht……Hij krijgt er rode konen van. Het brengt hem tot leven….

Het is een vorm van sado-egoïsme. Thierry Baudet heeft dat ook… Die zie je opgewonden raken van ‘anderen pijn’ doen… Er zwelt dan  iets in hem op… Walt Disney had er wel raad mee geweten…

‘Jij hoort hier niet …… Je bent hier wel maar je hoort hier niet‘ is eigenlijk een antiafrodisiacum in zichzelf. Het is als een koude gure wind over een aarde zonder leven. Jij hoort hier niet…Zoals zigeuners te horen kregen in de oorlog, de Joden tijdens  de razzia’s, de Moslims tijdens Balkenende 2, de Indianen in Amerika, de homo’s in Hongarije, de vluchtelingen aan de kusten; jij hoort hier niet, jij hoort niet, jij hoort hier niet…

En sommigen, zoals de  ‘oom Karel’s’ worden daar opgewonden van. Voelen een gloed van top tot teen door zich heen. 

Dames heren aanwezigen, ooit bestond er een wrede mens  die vertoefde in Transsylvanië in een groot kasteel…..

Hij bond de strijd aan met Afrodite. En hij deed weerzinwekkende dingen, als het om straffen ging… Zijn naam was Vlad 2 ‘De Spietser’…..

Soms hoor ik hem, Vlad 2 in ‘oom Karel…’ met zijn gezwollen taal… En niet alleen bij Tante Ans van 2 hoog…

Hang knoflook op… en pas op… vooral tijdens het kerstmaal… Ze grijpen u van achteren bij de nek….

Ik wens u desondanks nog een prettig kerstsamenzijn… met wat spekkies en zo…

gepubliceerd op 21 december 2021Alle columns