Beter wordt het niet? – #168

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Joost Röselaers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Koninklijk

Momenteel lees ik het buitengewoon interessante en actuele boek ‘Beter wordt het niet’ van NRC-journalist Caroline de Gruyter. Zij legt daarin parallellen tussen het koninklijke Habsburgse Rijk en de Europese Unie. Beide worden gekenmerkt door een politiek van eindeloze vertraging, doormodderen en compromissen sluiten. Daar kun je je aan ergeren en velen doen dat momenteel ook wat de Europese Unie (en de Nederlandse politiek) betreft. Maar de vraag is of het beter kan. Of er meer in zit. Volgens De Gruyter niet. ‘Beter wordt het niet’. En laten we de voordelen niet uit het oog verliezen: uiteindelijk komt de Europese Unie er altijd uit en kiest men telkens toch weer voor elkaar – ondanks alles.

Zou het anders kunnen? Iets in mij verzet zich tegen deze werkwijze. Ik mis het ideaal. Waar doen we het voor? Maar vooral: waar gaan we naartoe? Dat ideaal was wel aanwezig bij de oprichters van de Europese Unie die stonden voor een vreedzaam en solidair Europa. Het had een koninklijke uitstraling. Dat denken over idealen mis ik nu ook in Nederland. Ik hoop dat onze eigen informateurs en formateurs zich niet alleen laten leiden door de situatie zoals die nu is met alle problemen die er zijn, maar ook zoals het zou kunnen worden (na Corona). 

Ik ben ervan overtuigd dat het beter kan worden! Dat er meer aandacht komt voor armoede, onderwijs en kunsten. Als de formateurs nou eens zouden beginnen met het lezen van verhalen over Abraham, Mozes of Jezus. Profeten die ervan overtuigd waren dat het beter kon en met hun hoofd en hart gericht bleven op een ongekende toekomst. Welke snaren zou dat raken en tot welke perspectieven zou dat ons leiden? 

gepubliceerd op 30 april 2021Alle columns