Brief uit – #236

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Marion Sander
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema : Brief uit…..

Deze twee woorden zijn uit een titel van een heel klein gedichtje uit de scheurkalender ‘Dichter’, gedichten voor kinderen van 6 tot 106 , Poëziekalender 2022. De allermooiste gedichten uit 5 jaar ‘Dichter’.
Zoveel tekst op de voorpagina waar dit hele kleine simpele gedichtje in staat, dat mij zo diep raakte.
En waarom? Ik kan het tot op heden nog steeds niet goed omschrijven, maar vind het zo ongelooflijk mooi. Sinds ik het gelezen heb moet ik er dagelijks aan denken.

Brief uit Ierland

Ik heb je
niet veel meer
te melden dan
de leegte hier

er is niets
dat is alles

Mariet Lems

Hoe groots zijn de woorden ‘er is niets dat is alles’
Zeker in deze tijd, die zo onaangenaam, zo heftig, zo tegenstrijdig, zo ongelijk is.
‘er is niets dat is alles’.

Er is niets meer over in al die steden in Oekraïne, als we naar de beelden op de televisie kijken. Een enkeling loopt verdwaasd rond tussen de puinhopen, op zoek naar… naar iets?
De moeder van een vriendin, die bijna 100 jaar is, kan deze oorlog niet meer aan na de 2e Wereldoorlog intens beleefd te hebben middels het verzet toentertijd. En merkt tot haar eigen verbazing dat zij juist nu iedere dag geniet van haar advocaatje met slagroom om
klokslag 5 uur ’s middags in haar kamer in een serviceflat. Laat dan ook de telefoon rinkelen, mocht die geluid gaan maken om te kunnen genieten.
‘er is niets dat is alles’

Of een beschrijving van Proust over zonlicht op bomen en vervolgens schrijft dat hij zich verveelde bij het ernaar kijken. Omdat er iets ontbrak, de verinnerlijkte ervaring van die bomen. Daaronder is het allemaal leeg en onbevredigend. Aldus Proust.
We kunnen het ook weer omdraaien. Dat je in gedachten bent over iets waar je niet bent. En deze gedachten stopzetten om waar te nemen, waar je wel bent. Wat zie je dan wel als je gedachten er niet zijn?

Het ligt ongetwijfeld aan mij dat ik zo enorm geraakt ben door de woorden
‘er is niets dat is alles’
De manier waarop en hoe ik denk, ja dat ben ik kennelijk en laat ik maar gewoon verder
gaan met leven in het besef dat ik het fijn vind om in leven te zijn.

Mariet Lems (1946) heeft een methodiek ontwikkeld over creatief schrijven waardoor kinderen de wereld van de taal leren ontdekken.

gepubliceerd op 24 mei 2022Alle columns