Cobra – #166

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Dik Mook
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Koninklijk

‘De koningscobra blijkt bevruchte eieren te kunnen leggen zonder dat zij bevrucht zijn’. Dit korte nieuwsbericht intrigeerde mij; natuurlijk hoe dat technisch-biologisch functioneert, maar vooral het filosofische aspect zette mij aan het denken. Ze was eenzaam, er was geen andere cobra in haar omgeving. Dan vindt de natuur een oplossing.

Waarom heet deze slang eigenlijk koningscobra? Waarschijnlijk omdat hij de grootste gifslang is en imposant kan zijn. En ja, de term koning spreekt tot de verbeelding; Macht, overwicht, respect en schoonheid zijn termen die erbij horen. Je ziet het aan de houding van een echte koning of koningin en zo ook aan de houding van de cobra. Fier rechtop maakt zij indruk, zonder ook maar iets te doen, ìs zij er, je kan er niet om heen. Zoals bij een mensen koningin niemand hoeft te vragen of het publiek wil opstaan bij haar binnenkomst… dat gebeurt gewoon.
En als het niet gebeurt… dan zal de koninginne-cobra haar ‘nek uitsteken’, eigenlijk haar nek uitspreiden. Dan blijkt de ware imposante uitstraling, dan durf je echt niet meer te bewegen als toeschouwer, dan ben je pas klein. Òf je doet wat ze zegt, òf je rent weg, òf je vermoordt haar. 

Ik zag kort geleden de film I am Greta, over de 16 jarige Greta Thunberg en haar milieuacties. Ze reisde een half jaar lang door Europa en sprak in Parlementen en bij regeringen. Ze reisde zelfs per zeilboot naar New York om voor het VN congres over het milieu te spreken. En overal gebeurde het; als zij opkwam werd het muisstil, stonden mensen op uit respect voor zo’n groot iemand van 1 meter 50. Als een cobra rees ze steeds weer op omdat ze iets te zeggen heeft, je kan echt niet om haar heen.
Ze is echter ook eenzaam, eenzaam in haar strijd, eenzaam in haar persoonlijk leven. Waar zijn haar vrienden? Laten we haar in de steek nu Corona ons volledig beheerst? Rennen we nu weg of vermoorden we haar?

Ik denk dat Greta binnenkort ‘eieren zal leggen’ als een cobra, ondanks haar eenzame strijd. En ik hoop dat die dan ‘uit zullen komen’ en daarmee de mensheid zullen overtuigen dat het echt anders kan, ja anders mo

gepubliceerd op 28 april 2021Alle columns