de wereld op zijn kop, #254

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Margriet Dijkmans van Gunst
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

10 januari 2023 gaan we verder met een nieuwe serie “Rebellen”.

 

De wereld op zijn kop

Het is 4e Advent en ik heb met mijn kleinzoon van 7 een gesprekje over het kerstspel waar hij aan mee wil doen. “Het liefst als koning of als Jozef”, zegt ie. En dan: “Is Jezus echt in een stal geboren?” In vogelvlucht vertel ik hem het overbekende geboorteverhaal en hij vindt het eigenlijk maar een rare geschiedenis. Hoezo gewikkeld in een doek en die engel die roept “Wees niet bang, ik verkondig jullie een blijde boodschap..” en die koningen die met cadeaus naar de stal komen…..”dat klopt toch allemaal niet”…
Deze laatste opmerking raakt me. Hij heeft misschien wel gelijk. Het is inderdaad bijzonder dat een pasgeborene in een stal, wat nu zoiets is als een asielzoekerscentrum, bezoek krijgt van, niet één, niet twee, maar wel drie koningen. Omdat…..dit kind een geschenk van God is.

In deze tijd hoor je vaak: èlk kind is een geschenk van God. Maar soms lijken onze rijke westerse kinderen, grotere “geschenken” dan die in de vluchtelingenkampen.
Onze nieuwe westerse baby’s worden bedolven onder cadeaus en niets is te veel; boekjes, kleertjes, speelgoed. Noem maar op. En de pasgeboren baby’s in de stallen van nu? Zij mogen blij zijn met zoveelstehands kleertjes en wat afgedankt speelgoed. En welke koningen of rijke ooms en tantes komen daar op bezoek?

Ineens realiseer ik me weer hoe prachtig dat geboorteverhaal van Jezus bedacht is. Het is de wereld omgekeerd; op zijn kop..
Stel je voor dat onze koning in Ter Apel op bezoek gaat bij een pasgeboren, ontheemde baby. En dat wij als tantes en ooms met eerbied en respect kijken naar die bijzondere pasgeborenen uit een ver arm land. Want…..de koning en wij weten dat alle kinderen bijzonder zijn en gelijke kansen moeten krijgen. Wat een droom!

De koningen die Jezus indertijd bezochten, hadden hulp van de ster, die hun richting gaf.
Hebben wij ook zo‘n ster? Is dat een hulporganisatie die de noodklok luidt of is het die journalist die ons door een prikkelend column wakker schudt of is het, het kerstspel dat onze kinderen in Vrijburg spelen en gaat over klimaatactivisme en het nieuwgeboren kind?

Misschien roept het geboorteverhaal van Jezus ons op, te kijken en te blijven kijken naar deze hedendaagse sterren. En te horen welk appèl ze op ons doen. Ik geloof dat dit voor mij Kerstmis is: De wereld op zijn kop.

gepubliceerd op 26 december 2022Alle columns