De zomer laat nog even op zich wachten – #191

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Thomas Meerwijk
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Deze zomer gaat er weer van alles mogen en ik merk dat iedereen dat ook graag weer wil. Er worden plannen gemaakt voor vakanties of weekendjes weg. Maar we zijn er nog niet helemaal, en het is alsof het weer dat gevoel weerspiegelt. De dagen zijn nog grauw en er is altijd de dreiging van een regenbui. Maar we weten dat het mooie weer ooit gaat komen en dat het ook niet lang meer zal duren. Dit maakt dat ik mij nog meer ga verheugen. Als een kind dat niet kan slapen de dag voor zijn verjaardag. 

De zomer zal aan het begin misschien onwennig aanvoelen. Kan ik vandaag al deze korte broek aan? Kan ik gewoon op dit terras zitten, is het niet te druk? Maar de zomer zal doorzetten, de dagen worden langer en de zon zal gaan schijnen. Het went dat we uit eten kunnen gaan en het vertrouwen in het weer en de versoepelingen wordt groter. 

 Ik kijk uit naar het moment dat iedereen zorgeloos over straat kan en niet twee keer na denkt of het niet te koud is om die fleurige zomerjurk aan te trekken. Ik kijk uit naar het moment dat we weer naar een museum mogen en niet bang zijn om een praatje te maken met een vreemde. 

Dit zal tevens de laatste zomer zijn dat het rustig is in Amsterdam. Dit jaar zijn er nog even weinig toeristen en is de stad gevuld met zijn bewoners. Ik zal weer kijken en mij verwonderen over de lege grachten, zoals zo velen deden toen vorige zomer de stad verlaten was. Nog een reden om uit te kijken naar de tijd die komen gaat. Maar voorlopig laat de zomer nog (heel) even op zich wachten.

gepubliceerd op 2 juni 2021Alle columns