Een geschenk uit de hemel  – #171

door Vrijzinnige Miniaturen

 

Geschreven door Sarah Gantzert
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Zomer

Mijn vader zou binnen enige maanden sterven en wenste die zomer door te brengen in ons buitenhuis op de Veluwe, omringd door zijn kinderen. Niet dat wij een harmonieus gezin waren, integendeel. De relatie tussen mijn vader en mij was gespannen. Maar die zomer inspireerde mijn vader de familie, het beste van zichzelf te laten zien.

Hij bracht veel tijd door in bed. Op de muur aan het voeteneind hing een schilderijtje waarop een heuvellandschap te zien was en daarachter de zee. Bovenop de heuvel stond een huisje. Het landschap was zonovergoten.
Het was een kinderlijke kopie van een doek van Claude Monet. Ik was de kopiist. Het stamde uit mijn middelbare schooltijd en was de enige artistieke prestatie die ik ooit mee naar huis had genomen. Mijn vader had het laten inlijsten en keek er met plezier naar. Misschien daarom dat ik na die zomer het maar mee heb genomen.

Nu 50 jaar later staat het bij ons op de boekenkast. Een tijdje terug stuurde een vriendin een verjaardagskaart met, tot mijn verrassing, een afbeelding van dat schilderij. Ik zette de kaart naast mijn kopie en observeerde de verschillen tussen de meester en het meisje.

Sinds kort geef ik yogatherapie aan een vriendin die kunstschilder is. Ze wilde wat terug doen en stelde me voor schilderles te geven. Omdat ze aanhield, toonde ik haar mijn jeugdwerk. Ze sprong als een bok op de haverkist: dit moest ik weer doen… Dat was niet ingewikkeld, je hoeft niet zelf iets te bedenken. Ik gaf toe om de discussie te beëindigen.

Waar was ik aan begonnen…! Alleen een onnozel kind begint aan zoiets. Wat voor de kijker een zonnig tafereeltje is, wordt een ware studie naar het palet van de meester. Geïnspireerd door mijn lerares kreeg ik steeds meer plezier in mijn werk. Terwijl ik de kleuren uit de tubes mengde, voelde ik al schilderend, de bewegingen van het meisje van vijftien, puntje van de tong uit de mond, dezelfde passie voor het licht en de kleuren in dit impressionistische meesterwerk.

Zo gingen mijn gedachten vanzelf naar die zomer op de Veluwe…  mijn vader met wie ik de emotie deelde over dit schilderij en de dankbaarheid voor zijn waardering voor mijn ‘kunstwerk’.
Als ik nu kijk naar dat schilderijtje, is het of ik, als in een spiegel, de blik kruis van mijn vader, die er die zomer zo vaak zijn ogen op gericht had.

Een geschenk uit de hemel… 

 

gepubliceerd op 5 mei 2021Alle columns