Het diepe vallen van Rilke – #198

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Joost Röselaers
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

De blaren vallen, vallen als van ver,
als welkten in de hemel verre tuinen;
ze vallen met ontkennende gebaren.

Wij allen vallen. Deze hand zal vallen.
En kijk ik naar de andere: het is in alle.

Maar Een is er. Hij vangt dit vallen
oneindig teder in zijn handen op.

De afgelopen jaren lazen Joep de Valk en ik dit gedicht van Rainier Maria Rilke tijdens de dienst op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, als de overledenen herdacht worden. Het blijkt elke jaar weer een bron van troost te zijn.

Ik lees momenteel ‘Rilke en de wijsheid’ van Jan Oegema. Daarin beschrijft de auteur de ontwikkelingen die Rilke op het geestelijke vlak doormaakte.
Rilke laat gedurende zijn leven steeds meer de vormen en taal van de kerk los om ruimte te geven aan zijn ‘innerlijk zwevende leven’. Dat is een spiritueel avontuur. Een rode draad daarin is het vallen. De beslissende beweging in spiritualiteit is voor Rilke een neerwaartse.
Er bestaat bijna geen groei zonder serieuze crisis. Dat gaat alleen vergezeld van een paradoxaal taboe: een dergelijke crisis kun je immers niemand toewensen. Het is niet fijn om iets gelukkigs te zien vallen, en toch kun je bewondering hebben voor de veerkracht waarvan je dan getuige kunt zijn, de moed waarmee nieuwe mogelijkheden van bestaan worden verkend.
In alle behoedzaamheid vertelt Rilke daarover aan het eind van de Elegieën, met het gezag van iemand die weet wat vallen is:

En wij, die denken aan stijgend geluk,
voelden de ontroering,
die ons bijna verbijstert,
als iets dat geluk is valt. 

 


 

Dit was de laatste podcast van dit seizoen. Op 7 september 2020 begonnen we de eerste aflevering van de Vrijzinnige miniaturen.
Een idee om mensen tijdens de pandemie die betrokken zijn bij Vrijburg een gevoel van samenhorigheid, een verlangen geraakt te worden, te geven.

Het idee was gebaseerd op de radio uitzendingen van de V.P.R.O. die een dagelijkse dagopening hadden in de jaren 70.

Nu zijn we ruim 9 maanden en 198 afleveringen verder en komt er zicht op een verandering van de corona maatregelen. 

Dit is voorlopig de laatste Miniatuur. Met heel veel plezier hebben we afgelopen jaar de vrijzinnige miniaturen gemaakt en nu is het tijd voor een zomerpauze.

Vanaf september gaan we wekelijks een wat langere podcast uitzenden.

U hoeft hier niets voor te doen. In de eerste week van september zal de eerste podcast in nieuwe vorm zowel op de website van Vrijburg als in uw mailbox te vinden zijn.

We zullen zorgen voor een nieuw inspirerend podcast-seizoen.

Dank luisteraars en lezers, voor jullie tekenen van betrokkenheid en waardering!

Hartelijke groet en… lees of beluister deze zomer nog eens wat oude miniaturen!

gepubliceerd op 11 juni 2021Alle columns