Mijn zomerhabijt voelt licht  – #170

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Holkje van der Veer
Voorgelezen door Holkje van der Veer
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Zomer

De basis van onze kloosterkleding, het habijt, is voor mannen èn vrouwen het zelfde, met dit verschil dat de vrouwen meestal een sluier dragen en de mannen een capuchon.
In middeleeuwse geschriften wordt verteld over hoe deze Dominicaanse kleding eruit dient te zien. De gemeenschap wilde het accent leggen op eenvoud, soberheid en gelijkvormigheid. Zij kozen voor makkelijk verkrijgbare materialen. De lichte crèmekleurige kledingstukken werden gemaakt van de wol van een wit schaap en voor de donkere gedeelten de wol van een donker schaap. Tegenwoordig maken wij om praktische redenen naast wol ook gebruik van andere materialen. 

Een Dominicaans habijt bestaat uit vijf losse onderdelen:
In een crèmekleur zijn de tunica, dit is een lang onderkleed; een scapulier, dit is een rechte lap met een gat er in waar het hoofd doorheen kan; voor de mannen een capuche, dat is een korte mantel die over de schouders hangt waaraan een hoodie, een capuchon bevestigd is en de vrouwen dragen een sluier.
In zwart is de mantel, die lijkt op een lange cape, en daar overheen komt bij de mannen een korte mantel waaraan een donkere capuchon vast zit. 

In de winter, vanaf de eerste adventszondag tot aan de paasnachtdienst dragen we alle onderdelen, inclusief de donkere kledingstukken.
In de paaswake, midden in de nacht, wordt alles anders!
Nadat het scheppingsverhaal en het verhaal van de uittocht uit Egypte  geklonken hebben, zingt men ‘Eer aan God in den Hoge’. Tijdens dit zingen worden de kerkklokken geluid.
Dit is exact het moment waarop we ons, van onze donkere kleding ontdoen! Alles wordt anders, alles wordt licht!
Ik houd van de Paasnacht! Het is het begin van een nieuw tijdperk!
Omdat mijn mantel behalve warm ook zwaar van gewicht is, verlaat ik de kerk in deze nacht een stuk lichter! Het voelt heerlijk! 

gepubliceerd op 4 mei 2021Alle columns