Geschreven door Thomas Meerwijk
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Onvrede
5 november 2024
Titel: Omarm de ongemakkelijkheid
Omarm de ongemakkelijkheid
Graag zit ik bij de OBA op het Roelof Hartplein als ik moet studeren, werken of gewoon even de deur uit wil. Laatst liep ik daar tegen een dichte deur aan, op maandagen gaat deze blijkbaar pas om 2 uur open. Dus besloot ik maar naar de overkant te lopen en bij café Wildschut te zitten. Voordat ik daar naar binnen liep, schoten er opeens allemaal twijfels door mijn hoofd: “hebben ze daar wel wifi?”, “mag ik daar überhaupt wel met een laptop zitten?”, “hoelang zou ik daar op een cappuccino mogen teren voor ze me eruit gooien?”. Ik besloot mijn telefoon te pakken en op de website van Wildschut te kijken of er iets stond over gratis wifi of dat ik een foto’s kon vinden van personen die daar blij achter hun laptop zaten te werken. Terwijl ik op de website aan zoeken was stopte ik mezelf en dacht “waarom loop ik niet naar binnen en vraag ik het gewoon?”.
Dit is iets waar ik al langer aan probeer te werken, die dwangmatige gewoonte om alles eerst op te moeten zoeken voor je iets doet. Maar het is zo makkelijk, als je iets niet 100 procent zeker weet, gewoon even je telefoon pakken en binnen 5 seconden tientallen artikelen tot je beschikking hebt die uitleggen hoe je iets het beste kunt doen. Als een van de eerste generaties die is opgegroeid met het internet en sociale media merk ik dat ik niet de enige van mijn leeftijd ben die dit doet. Maar ik voel onvrede over het gemak waarmee dit gebeurt. Het gemak waarmee sociale interacties vervangen kunnen worden door een snelle zoekopdracht.
Nu met de opkomst van AI gestuurde chatbots zal dit alleen maar sneller gaan. Bedrijven spelen er zelfs op in. Apple heeft laatst een reclame uitgebracht voor hun nieuwe AI-gestuurde assistent die nog persoonlijkere hulp kan bieden. In deze reclame wordt een meisje getoond die de naam niet meer weet van de man waarmee ze heeft afgesproken. Dus vraagt ze het aan haar AI-assistent die prompt een naam toont samen met de datum dat ze elkaar voor het eerst hadden ontmoet. Ah, het ongemakkelijke moment is vermeden.
Maar waarom zijn we zo bang voor dit soort “ongemakkelijke” situaties? Dit zijn toch juist de dingen die ons menselijk maken. Dus ik zeg: omarm die ongemakkelijkheid! En je zult zien dat dit soort situaties helemaal niet zo ongemakkelijk zijn als je vooraf bedenkt. Als je mensen maar open benadert, zullen deze ook met openheid reageren.
Dus ik loop het café binnen en vraag of het oké is als ik hier met mijn laptop ga zitten werken, de barvrouw reageert “Ja hoor natuurlijk is dat oké, het wachtwoord voor de wifi kun je achter op de menukaart vinden”.
gepubliceerd op 5 november 2024