‘Our souls at night’…Een koninklijk visioen… – #167

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Pieter-Jan André
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Koninklijk

‘Our souls at night’ is een prachtige film uit 2017 over ‘contact en ouder worden’…
Een weduwe (Jane Fonda) staat zomaar op een namiddag voor de deur van een weduwnaar (Robert Redford). Zij zegt: “Ik wil je wat vragen… zouden we niet af en toe eens samen de nacht kunnen doorbrengen?”
Na veel verlegen geschutter probeert hij het uit… onwennig en verlegen.
Het gaat in dit verhaal om het contact, over samen. Over op verhaal komen. Over luisteren naar elkaar. Over de reiniging die contact tussen mensen veroorzaakt. Over het leven. Het gaat over ‘het ertussen’ waar Martin Buber’s filosofie over gaat…  The realm between… het tussen-rijk, waar hij in zijn boek Ich und Du over schrijft.
De film is beeldschoon en een ode aan ‘de zachte krachten die kunnen overwinnen’…

De film raakt me ook omdat die mij herinnert aan mijn eerste stappen in Amsterdam, als twintiger. Ik woonde in Zuid Oost en met mijn buurvrouw Anky had ik iets soortgelijks… Wanneer we ons erg alleen voelden dan tikten we op de muur van onze flat… Dat tikken stond voor ‘mag ik vannacht bij jou slapen?’
Het was de koninklijke weg naar geborgenheid… dat tikken op de muur… Het was het stellen van de vraag “Mag ik bij jou…?” waar Claudia de Breij een prachtig lied op maakte.
We hadden geen heimelijke verwachtingen dan alleen het uitspreken van het verlangen naar geborgenheid. Geen ‘me too’ angsten… Gewoon samen-zijn…

Dat is wat deze film ook zo magistraal maakt en buiten de obsessieve ‘hebben cultuur’ plaatst. Ik ben ervan overtuigd dat Henriette Roland Holst deze film zou zien als juiste illustratie van haar sonnet ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’. Een visioen, niet zomaar een visioen maar een koninklijk visioen.

Op 11 februari 2011 opende Koningin Beatrix De Nieuwe Liefde van Huub Oosterhuis met de laatste versregels van dit titelloos sonnet uit 1918:

‘Dit is het zeekre weten: naar volmaakte Liefde stijgt alles mee.’

gepubliceerd op 29 april 2021Alle columns