Geschreven door Rachelle van Andel
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook
Thema: Onvrede
26 november 2024
Titel: Verschillig worden
Verschillig worden
Bam!… Ik zie het gebeuren. Met rolstoel en al ligt hij ineens midden op straat. Voorbijgangers haasten zich om hem overeind te helpen, en ook ik kom dichterbij. Hij is aanspreekbaar, gelukkig, en het lijkt erop dat de rolstoel zijn val heeft gedempt. Ik vraag waar hij naartoe moet. “Naar het Leger des Heils,” antwoordt hij, waar hij de nacht doorbrengt. Ik bied aan om hem daarheen te brengen, en samen rollen we die kant op.
Onderweg vertelt hij me zijn naam, en vraagt ook naar die van mij. Meerdere keren benadrukt hij dat hij vroeger sterk was, maar nu gebonden is aan zijn rolstoel. Terwijl hij me bedankt voor mijn hulp, besef ik dat ik juist hem moet bedanken. Want meer dan dat ik hem help, helpt hij mij. Hij haalt me uit mijn dagelijkse tred en laat me ervaren wat het betekent om beschikbaar te zijn, om van betekenis te zijn. We noemen elkaar bij naam, voor even verbonden met elkaar.
Een toevallige ontmoeting helpt mij om betrokken te zijn in mijn directe omgeving. Maar om betrokken te zijn op de wereld is meer nodig. Ik moet durven staan in mijn eigen machteloosheid. Ik moet blijven luisteren ook als er niet meteen een oplossing voor handen is. De onmacht en onvrede die ik in mijzelf ervaar als ik geen controle heb, doorvoelen. Ik wil, met de woorden van dichter Marjoleine de Vos, oefenen in verschillig worden ook als verschillig zijn mij confronteert met mijn tekort.
Vrijburg is voor mij een oefenplaats in verschilligheid en ontvankelijkheid. Door de diepte op te zoeken in de gesprekken. Door op avontuur te gaan in levens zo wijd en rijk. Door samen te ontgrenzen en begrenzen. Door gebed met woorden die misschien wel zachtjes schreeuwen. Door het ritme van het kerkelijk jaar dat mij houvast biedt en bedding geeft.
Maar terwijl ik me voorbereid op de adventsperiode, leef ik ook toe naar een andere belangrijke dag: de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen meisjes en vrouwen op 25 november. Deze is in het kader van de wereldwijde campagne “Orange the world”, en loopt van 25 november tot 10 december.
Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. Partnergeweld neemt toe, en elk jaar worden meer dan 40 vrouwen slachtoffer van femicide. De cijfers zijn verontrustend, maar het zijn de stemmen erachter die om verschilligheid en gerechtigheid vragen.
Zoals de stem van Ayesha. De stem van Asma. Turko. Nadia. Rojian. Katrine. Nisreen. Serafina. Bakira. Furata. Ushindi. De stem van Crisanto.
(stilte)
Journalist Christina Lamb tekent de gruwelen van oorlog en de ervaringen van meisjes en vrouwen op in haar boek Ons lichaam, jullie slagveld. Ze deelt verhalen van wreedheden die je ziel raken en die je eigenlijk niet wilt horen. Verkrachting wordt gebruikt als oorlogswapen, de waardigheid van meisjes en vrouwen wordt geschonden. Hun toekomst wordt hen afgenomen, terwijl schaamte en stigmatisering hen vaak het zwijgen opleggen. De stilte is ondraaglijk. Het is letterlijk van levensbelang dat hun stemmen gehoord worden, dat de daders worden bestraft, en dat recht zegeviert. Maar ook nu horen wij de schreeuw van meisjes en vrouwen niet. Ook nu worden meisjes en vrouwen uitgesloten van vredesonderhandelingen. Ook nu worden de stemmen van meisjes en vrouwen uit Gaza, Soedan, Oekraïne, uit Afghanistan en zovele plaatsen ter wereld gesmoord.
Het campagnethema in Nederland is dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes kan overal plaats vinden. Thuis, op straat, op school, online. De campagne roept op om medestanders te worden, door te luisteren, ondersteuning te bieden en in actie te komen.
Verschillig worden begint bij bewustzijn. Het begint bij aandacht. En het begint bij het blijven noemen van haar naam, van hun namen. Zodat hun namen blijven voortleven en wij met zachte krachten ieder slachtoffer van geweld tegen meisjes en vrouwen leren omhelzen.
gepubliceerd op 26 november 2024