Vrijzinnige miniatuur #1

door Vrijzinnige Miniaturen

“Mens, weet dat je geliefd bent…” een ode aan Carola Schouten.

Klik hier om deze miniatuur te beluisteren op SoundCloud.

Wat werd ik blij geraakt door de aflevering met Carola Schouten in Zomergasten. Ik draag haar al 2 weken met mij mee. Vooral haar slotzin tegen half twaalf s avonds : Zo’n ene zin: ‘Mens weet dat je geliefd bent.’

Wat maakte dat ik daarin zo geraakt was? Misschien wel de schoonheid van een mens die weet waar zij of hij naar op weg is…. Op weg in deze tijd met zoveel vraagstukken, angsten en valkuilen.

Ze weet koers te houden in het gesprek met Janine Abbring, die als moderator wat mij betreft, niet helemaal op haar sterkst was. De vragen werden soms wat abrupt gesteld maar Carola Schouten ving dit prachtig

Carola Schouten houdt koers, ook in haar visie op minister zijn (als het eenvoudige vraagstukken zouden zijn komen ze heus niet op mijn bord).

Ze houdt ook koers in het tonen van haar kwetsbaarheid. Hoe weinig, met name ‘mannen’ kunnen dit zonder te verdwalen in hun eigen geest?

En ze houdt koers ten aanzien van haar diepste inspiratie; het evangelie. Geen woord teveel, geen woord te weinig

Ze is een autonome ‘niet te knechten’ vrouw, terwijl buiten boeren boos op haar zijn en staan te rammelen aan de poort….. De boeren waar ze van houdt, het leven dat ze kent vanuit haar jeugd.

‘Mens weet dat je geliefd bent.’ Die diepere waarheid is voor haar de motor in haar werk en in haar leven. ‘Mens weet dat je geliefd’ bent licht op als een vorm van ‘existenzerhellung’. Als een soort vuurtoren die een lichtbundel laat zwaaien over de woeste golven… bedoeld voor de schipper in die golven.

Ik word blij van zo’n gesprek, van zo’n mens. Zo’n vrouw die mij herinnert aan wat ‘koers houden’ betekent. In een tijd waar zoveel slagschaduwen de oprechtheid van het ‘grote mensen verhaal’ dreigen plat te slaan.

Wilt u reageren of een gedachte delen, mail dan naar hetverlangen@vrijburg.nl. U ontvangt een antwoord van ons!

gepubliceerd op 7 september 2020Alle columns