Vrijzinnige miniatuur #106

door Vrijzinnige Miniaturen

Geschreven door Eli Valeton
Voorgelezen door Gert van Drimmelen
Geluidsmontage Seth Mook

Thema: Zo mooi!

The Hill We Climb

Zojuist heb ik het gedicht “The Hill We Climb” van Amanda Gorman geprint en op mijn prikbord gehangen. Het is zo’n mooie tekst! Zowel door de inhoud als door het taalgebruik vol woordgrapjes. Jammer genoeg gaan die in de vertaling verloren. En wat was haar manier van voordragen mooi! Geen wonder dat er werd geschreven dat ze de show stal bij Biden’s inauguratie. De hele wereld is vol lof over haar! Het is overbodig dat ik het ook nog eens zeg. Maar ik kan het niet laten!

Het beleven van schoonheid doet de mens goed. Of het nou het luisteren naar muziek is, het lezen van gedichten, het zien van kunst of het wandelen in de natuur, het is voedsel voor de ziel. Net zo goed als een fijne kerkdienst, of wanneer iemand iets liefs tegen je zegt. En je ziet het ook als mensen van schoonheid genieten. Ze stralen, bewegen zich levendiger of kijken dromerig in de verte. Ze worden er zelf mooi van!

Er zijn ook mensen die nooit zoiets zeggen als: “Zó mooi!”. Ze komen niet verder dan “wel aardig”, of “knap gedaan”, of -erger nog- “niet slecht”. Ik heb ooit iemand ontmoet die dan alleen maar wist te zeggen hoeveel het gekost had. Ik word treurig van dat soort mensen. Ik denk dat ze eigenlijk een beetje ongelukkig zijn. Omdat ze zich niet durven uiten. Want stel dat de ander je uitlacht, en zegt dat je er geen verstand van hebt! Dat is vreselijk natuurlijk! Zouden die mensen dan niets voelen? Dat kan en wil ik niet geloven!

Mens, gebruik je zintuigen en laat al het moois dat de wereld te bieden heeft tot je doordringen. Opdat je er een beetje gelukkiger van wordt.

gepubliceerd op 3 februari 2021Alle columns